Избрани Новини

Официално: 2 000 ХИВ позитивни у нас, специалисти твърдят за три пъти повече

Официално регистрираните ХИВ позитивни у нас достигат близо 2000, според специалистите обаче броят им е поне 3 пъти повече

Само от началото на годината са регистрирани 139 случая. Нова тенденция сред изследваните за ХИВ вирус пък сочи, че през последните две години за най-рискова група се възприемат хората с хомосексуални връзки. Над 115 хиляди пък са изследвали за болестта в анонимните кабинети в страната. За да достигнат и до по-малките населени места от Здравното министерство и тази година пускат мобилни лаборатории в над 28 града.

На 10 август мобилни лаборатории ще тестват желаещите в Петрич, Монтана и Варна.

За СПИН хората най-вече казват “Едва ли съм болен”. Мнението на специалистите пък е  точно обратното. ХИВ е вирус, чиито симптомите често се бъркат с тези на обикновена настинка. Личните лекари пък рядко препоръчват тест за ХИВ, освен, ако пациентите не попадат в рисковата група на наркозависими, туберколозно болни или бъдещи майки. Фактите пък говорят: заразата плъзва лесно по кръвен път или чрез сексуален контакт с носител, който твърде вероятно е да разбере за вируса едва в крайния стадий на болестта.

За 11- ти пореден път мобилни лаборатории, част от националната кампания за превенция на ХИВ тръгват из страната. Екипите ще бъдат разположени на центарлни места, басейни и плажове в общо 28 града в страната. Къде и кога всеки може да провери на страницата на здравното министерство.

Все повече хора се изследват, – споделя здравният инспектор Петя Бончева. – Това е едно много важно изследване, защото човек трябва да знае своя статус по отношение на ХИВ/СПИН.

Днес болестта СПИН се е превърнала в хронична диагноза, а подходящата терапия, която у нас е безплатна без значение от осигурителния статус, позволява дълъг живот, стига човек да загърби вредните навици. Въпреки това остава неизлечима. Лечими са само предразсъдъците, които раждат мита, че кондомът пречи на удоволствието, особено популярен сред подрастващите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)