Избрани Новини

Умни светофари по 170 кръстовища

Умни светофари ще регулират движението в София

Светофарите ще бъдат поставени на 170 кръстовища в столицата и ще са част от цялостната интелигентна система за управление на трафика. С помощта на датчици ще се установява интензитетът на движението по софийските улици. Те ще дават указания на светофарите колко време е необходимо да светят, за да не стават задръствания. В същото време автобусите на градския транспорт и на спешните служби ще бъдат пропускани с приоритет, за да няма закъснения.

Столичният градски транспорт планира също така до началото на следващата година да пусне в действие 126 нови автобуса и още 5 нови трамвая. Близо 130 стари "Икаруса", доставени през 70-те години, ще бъдат бракувани.  

За да финансира тези свои инвестиционни намерения, Столичната община планира да вземе заем от 40 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

"Обслужваме без проблем всички свои заеми, разходите ни за това са далеч под лимита по Закона за общинския дълг", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов на публично обсъждане на проекта за модернизация на градския транспорт в София.

През пролетта Еврокомисията одобри проект на Столична община за закупуване на 126 автобуса на стойност 66 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда".  Първите 20 автобуса с най-новите екостандарти пристигат в края на август. Заради спрените пари по тази програма общината отдели 13 млн. лв. от бюджета си за първата доставка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)