Избрани Новини

Президентът: Ще извадим истината за финансите в държавата

Служебното правителство ще излъчи достоен еврокомисар – Кристалина Георгиева

Служебното правителство ще излъчи достоен еврокомисар, който ще се ползва с широка обществена подкрепа. Българският кандидат е Кристалина Георгиева. Това каза президентът Росен Плевнелиев при обявяване на състава на служебния кабинет. „Необходимо е да се върнем по пътя на диалога. Служебното правителство ще финализира и подпише Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014-2020 г.”, посочи Плевнелиев.

Отговорността ще се носи не от служебното правителство, а от тези, които пропуснаха опорните точки на народа. „Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, европейската солидарност и публичния интерес. Бюджет 2014 бе сбъркан още в самото начало – например планираните 2 милиарда лева повече, които никой не събра и няма как да бъде събран”, заяви държавният глава.

„Въпреки постигнатото съгласие за достигане на по-висока стабилност, бе направено точно обратното, като не бе гласуван текст, който вече е бил гласуван при правителството на Стефан Софиянски. 42-то Народно събрание отказа да го направи от тяснопартийни интереси”, посочи той.

Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за раздутите разходи, за неплатените сметки, за финансово необезпечени договори. Програма за регионите ще бъде реализирана. Ще работим за размразяване на двете спрени програми. Служебното правителство ще назначи точно обратното – демотивирани строители и общини, точно в разгара на строителния сезон. За съжаление, 42-то Народно събрание остана глухо в последни дни за необходимата ревизия на бюджета. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на представянето на служебния кабинет. Плевнелиев обяви и мерките пред служебния кабинет - мерки за организиране и провеждане на изборите, икономически мерки, здравно образование, в подкрепа на закона, за европейски диалог както и мерки за прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество.

„Ние се намираме в среда на рекордно ниско обществено доверие към институциите. Служебното правителство ще каже истината и няма да скрие състоянието, в което държавата се намира днес. За мен истинският герой от миналата година е гражданското общество. То доказа, че е развило безпогрешна чувствителност към всичко нечестно. Аз ще продължа да го подкрепям по всеки възможен начин”, каза още Росен Плевнелиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов