Избрани Новини

Гости от Унгария дариха кмета на Симитли с марципан, стават сътрудници

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов посрещна групата за български фолклор от Будапеща „Зорница“ и отправи покана за сътрудничество и съвместни проекти с българските общности в чужбина. Групата е гост на община Симитли и специален участник на XIV издание на Фестивала на Народното Творчество „Пирин пее“. На фестивала гостите представиха танци и обичаи от различни области на България и впечатлиха публиката със своето изпълнение на традиционни песни в съчетание от унгарски и български език, съобщава simitli.info. Повечето от танцьорките и певици на „Зорница“ са българки установили се в Унгария, като сред тях има потомци на български преселници от 1914 и унгарски гражданки с афинитет към българския фолклор. Фолклорната група е единствената българска група в Унгария, която не само танцува български танци, но и изпълнява песни и обичаи от страната.

Участието на унгарките на фестивала „Пирин пее” е част от Първата Лятна Културна Фиеста в Югозападна България, организирана от Анелия Траянова в новооткритият комплекс в общината „ТРАЯНОВИ ДВОРИ“. Като стажант в Регионалния Център за Опазване на Нематериалното Културно Наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, целта на организаторката е да запознае нашите сънародници с красотата и фолклора на пиринска етнографска област и неговите историческите забележителности. Програмата включва танцови семинари с хореографа на ФТА „Веселие“, участие на Пирин пее, посещение на природни и културни забележителности като Банско, Ковачевица, Мелник, Рупите, Роженски и Рилски манастир. Гостите се запознаха също и с историята и културата на Симитли като пробваха и минералните води в общината.  

На срещата с кмета на Симитли самодейците от Будапеща споделиха, че за седмица престой в Симитли са научили и нови танци с помощта на ръководителя на ансамбъл „Веселие” Любомир Марянски, разучават и химна на Симитли. Етническите българи от Унгария разказаха, че във всеки регион в Унгария имат настоятелства на малцинствата, които поддържат контакти и обменят опит с редица страни на стария континент. Впечатлени от природата, гостоприемството и богатото културно наследство в Симитли, дамите изразиха желание да установят трайно партньорство и сътрудничество с общината. Гостите дариха кмета с бутилка токайско вино и унгарски марципан.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)