Избрани Новини

През следващите 10 години Русия ще изследва Луната и Марс

"Луната и Марс са ни приоритет за периода 2016-2025"

Основните направления в междупланетните изследвания за Русия през близките 10 години ще бъдат Луната, Марс и повтаряне на мисията „Фобос-Грунт".
Това информира, цитиран от ИТАР-ТАСС, директорът на Института за космически изследвания Лев Зелени.

"Луната и Марс са ни приоритет за периода 2016-2025, а през 2016, 2018 съвместно с Европейската космическа агенция Роскосмос ще реализира два етапа от мисията „ЕкзоМарс"", коментира ученият.

През 2017-та се планира извеждането в орбита на космическия телескоп „Спектър-РГ". Две години по-късно към луната ще бъде отправен за първи път от много години руски лунен апарат „Луна-Глоб".

През 2020 година трябва да е готова космическата обсерватория, която ще работи в ултравиолетовия диапазон „Сектор-УФ". За 2021 и 2023 се планира изстрелването към Луната на орбиталния и спускаемия модул на проекта „Луна-Ресурс".

След работата по лунната и марсианската технология към 2024 е възможно повторение на експеримента за изстрелване към спътника на Марс, Фобос, на космическия апарат „Фобос-Грунт" с мисия да достави на Земята почва от спътника.

"От своя страна в института по медико-биологичните проблеми се надяват в близките години да продължат експериментите по моделирането на пилотиран полет до Марс", заявява шефът на института Игор Ушаков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов