Гордост! "Бански фукли" се завърнаха от Будапеща с "Перлата на Дунав"

Танцьорките от „Бански фукли“ участваха в международния фолклорен фестивал „Перлата на Дунав“

От емоционално и изпълнено със събития пътешествие до Унгария преди дни се завърна най-атрактивният самодеен състав на читалище „Никола Вапцаров“ Банско. Танцьорките от „Бански фукли“ участваха в международния фолклорен фестивал „Перлата на Дунав“, който се провежда през месец юли в Будапеща. Те завладяха публиката с танц, в който показват богатството и многообразието на българския фолклор в различните негови области. Любовният дует, изтанцуван от ръководителката и хореографка на състава Р. Асева с гост-изпълнителя на фуклите Атанас Боин, впечатли зрителите с красотата, нежността и устрема си.

Както навсякъде, където се появят банските фукли, и на фестивала в Будапеща те се превърнаха в център на вниманието –  с вдъхновените си танци, с красивите костюми и най-вече със заразителния си смях, добро настроение и умение да заиграят на музиката на всички народи. Полученият почетен знак е ценно попълнение в колекцията на фуклите, но най-ценни за тях остават новите приятелства и респекта към тях, изразен в  покани за участия в международни фолклорни фестивали.

Банскалийки не пропуснаха възможността да опознаят страната-домакин. Освен блестящата и аристократична Будапеща, те разгледаха и духовната столица на Унгария – Естергом, историческият Вишеград и очарователния Сентендре.

Заедно с други състави към читалището „Банските фукли“ ще представят града си и на предстоящия събор „Пирин пее“, където ще танцуват типичното само за Банско хоро - „Шам-шам, бела Недо“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен