Избрани Новини

И жените налитат на червено!

А най-интересното е, че нежният пол не осъзнава това

За биковете, които уж налитали на червено, отдавна е доказано, че не цветът, а движението на плаща на тореадора, ги вбесява. Оказва се обаче, че жените наистина налитат на червено и то без да са вбесени, пише "Всеки ден".

 Може ли да има нещо по секси от дама в червено? Да - господин в същия цвят! Така поне твърдят ръководителите на серия експерименти, проведени в университета на Рочестър. Според тях една обикновена червена вратовръзка или дори розова риза правят мъжа няколко пъти по-привлекателен и сексуално желан за дамите. А най-интересното е, че нежният пол дори не осъзнава това, пише HighViewArt .

 Магическата сила на цвета на черешата е в това, че кара господата да изглеждат по-силни и могъщи, смята главният автор на изследването - психологът Андрю Елиът. "Открихме, че жените възприемат мъжете в червено като индивиди с по-висок статус, които е по-вероятно да печелят повече от останалите и да се издигнат по-бързо по социалната стълбица. Точно аурата на високото положение в обществото създава привличането", обяснява той.

 Защо червеното е сигнал за висок статус? Според авторите, причината е както културна, така и биологична. Навсякъде по света червеното е исторически елемент в облеклото и регалиите на богатите и могъщите. В древен Китай, Япония и Африка яркият цвят символизира просперитет и издигащо се положение в обществото, а най-могъщите древни римляни буквално са били наричани "носещите червено". Дори днес, отбелязват авторите, бизнесмените често слагат червена вратовръзка, за да демонстрират самоувереността си. Звездите пък традиционно се свързват с "червения килим".

 Освен тази културна асоциация между червеното и властта, авторите сочат и към корените на човешкото поведение. При приматите червеното е знак за мъжко надмощие и се изразява най-ярко в окраската на някои алфа мъжкари от видове като павианите и мандрилите. Именно те са и най-предпочитани от дамите, защото им осигуряват храна и сигурност.

 

"Когато жените видят червено, то отключва нещо много дълбоко в тях, което вероятно има биологични корени", твърди Елиът. "Често казваме, че мъжете се държат като животни - тоест показват примитивна сексуалност. Изглежда, че жените също се държат като животни, когато мернат цвета на кръвта."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов