Избрани Новини

Тежката равносметка за годината на „Орешарски“

Протести, скандали, трудно работещ парламент ....

Парламентът обсъжда оставката на правителството на Пламен Орешарски и предстои да я гласува. На 5 август президентът Росен Плевнелиев трябва да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство.

Правителството на Орешарски управлява 421 дни. Ето основните акценти, които открояват събитията по време на мандата на правителството, което изпращаме.

В края на май, след близо пет часа дебати новото правителство получи подкрепата на депутатите от БСП и ДПС, а нужният глас за кворума дойде от лидера на "Атака" Волен Сидеров, което автоматично лепна на партията му етикета „скритият коалиционен партньор”.

По-малко от месец по-късно, на 14 юни, парламентът взе решение, с което отключи бурни протести – избра Делян Пеевски за председател на ДАНС.  
Най-кървавата нощ беше запомнена, като „нощта на белия автобус”.

Премиерът Пламен Орешарски се принуди да търси алтернативни начин да избягва недоволните. Дори в социалните мрежи се появи шега, че евакуационните планове на сградите ще се наричат „Планът Орешарски”, припомня Нова телевизия.

В края на октомври Ранобудните студенти окупираха сградата на Ректората на Софийския университет. Блокадата издържа почти месец.

Успоредно със студентските протести, вторият човек в ДПС се оказа в центъра на скандал. Христо Бисеров напусна всичките си постове, срещу него започна разследване за пране на пари.

След скандала „Бисеров“  ябълката на раздора се оказа проектаът„Южен поток”. В момента, в който България демонстрира явна подкрепа за газопровода, Брюксел размаха пръст на правителството и обяви, че той противоречи на европейските правила.

А на България и предстояха евроизбори през май. Резултатът от тях разочарова червените, а лидерът Сергей Станишев избра евродепутатското място.

На този фон започна и много сериозен банков скандал. По различни причини и слухове пред клоновете на Корпоративна търговска и на Първа инвестиционна банка се извиха огромни опашки от хора, които искат да изтеглят парите си.

КТБ беше затворена, в нея влязоха ревизори, заведено е дело за източването й. Собственикът, Цветан Василев обвини от Виена Делян Пеевски за целенасочена атака срещу банката му.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов