Избрани Новини

Уникални находки край първомайското село Драгойна

Животът

21-07-2014, 12:13

Снимка:

nextbgtrip.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Археолози разкриха три църкви и параклис от 10-14 век

Три църкви и параклис от периода 10 - 14 век разкриха археолози при подновените разкопки в район ана първомайското село Драгойна, разказа ръководителят на екипа доц. Иван Джамбов, съобщава БТА. Те са част от епископския комплекс с просветно-културно и религиозно значение, намиращи се в местността Хасара, където археолозите работят от 2008 година.

През последните 10 дни археолозите са открили големи фрагменти стенописи на една от църквите, а това е доказателство, че този епископски център е бил с голямо значение за времето си, посочва още Джамбов.  

Комплексът, върху който археолозите работят, е характерен с това, че се преминава от църква в църква. След откритата миналата година уникалната триабсидна църква с изключителен градеж за времето си, на север от нея сега са открити още един храм и един параклис.

Триконхиалната църква Иван Джамбов определя като уникален храм на Средновековието с прекрасен градеж, обграден с крепостни стени, датирани от 5-6 век. Намелените предмети пък свидетелстват за високия ранг на хората, обитавали манастирския комплекс.

Тази година в местността Хасара археолозите откриха и 78 предмета, сред тях 10 монети, едната от които е датирана от края на 10 век, добави кметът на Първомай Ангел Папазов. По думите

му на едната й страна е символът "Исус Христос - цар на царете", от на другата - негов бюст. Изображение на Св. Богородица на трон е изсечена на друга медна монета, която е от 11 век. Сред разкритите предмети са медни обкови за книги, желязно ножче, части от стъклени гривни с червен и син цвят, керамика, коментира Папазов.

Идеята на кмета е откритията на археолозите в Южна България да бъдат свързани в общ туристически маршрут "Маркели - Драгойново", който да привлича посетители от страната и чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов