Избрани Новини

Продължава работата по възстановяване на коритото на река Добричка

В момента Николова разговаря с областния управител

Продължава работата по възстановяване на коритото на река Добричка след наводнението на различни части на град Добрич,  заяви на днешната кметска оперативка  Детелина Николова.

Според първите разчети до края на този месец общината ще успее в рамките на аварийно-възстановителните работи да изчисти дерето на реката от наноси – тиня, строителни отпадъци, домакински и други битови уреди, сухи клони и дървета. В рамките на анализ на ситуацията, започнат още в първите дни на бедствието, Детелина Николова е поискала от областния управител на Добрич две неща. В първото писмо е поискана информация за състоянието на водоемите около града, т.е. в района на водосборната зона. Отговор е получен и той още миналата седмица бе оповестен чрез медиите. Във второто писмо е поискана среща заедно с областния управител, кмета на община Добричка и отговорни лица, които наблюдават областта и съоръженията след наводненията. Такава среща е насрочена за днес по обяд, каза Николова. Община град Добрич ще представи състоянието на проекта и извършени досега дейности по превантивни и други укрепителни работи на речното корито на територията на Добрич. Подобна информация ще се иска и от община Добричка. Очаква се на срещата да присъства и представител на Камарата на инженерите.

Община град Добрич вече е провела среща с нейни представители относно потребността от превенция. „Това са много важни неща. И сега смея да твърдя, че излазът на водата от нашия град е затруднен поради липса на места дори на удълбаване на дерето. То някъде не съществува. Представете си дере, което някога е съществувало, образно ви го казвам, наносите с годините са го запълвали. На места то вече се обработва като земеделска земя”, заяви още  Николова. Сегашният закон за водите предлага нови санкции за стопаните на хидротехническите съоръжения по отношение на поддържане и неизпълнение на предписания и мерки, допълни Детелина Николова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов