Избрани Новини

Разделят България на 9 туристически района

България ще бъде разделена на 9 туристически района в обновена национална туристическа карта

На нея ще се появят две нови наименования - Балканът и Долината на розите.

"Макар че са известни в целия свят, в момента те не фигурират на географските ни карти", заяви пред "Преса" зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той очак­ва да получи утре проекта "Концепция за туристическо райониране на България", подготвен от Националния център за териториално развитие към строителното министерство и експерти от Софийския университет.

Предишен проект предвиждал туристическите региони да бъдат шест, колкото са и районите за икономическо планиране. "В тази разработка липсваше логика, затова стартирах нова процедура", поясни Ботев.

Разделянето на страната на туристически райони се изисква от Закона за туризма, приет през пролетта на 2013 г. Сега експертите предлагат обособяване на Дунав, Стара планина, Долина на розите, Тракия, Родопи, Рила-Пирин, София, Северно Черноморие и Южно Черноморие. 

Целта е да се формират регионални туристически продукти. Предполага се, че обособяването на районите ще стимулира местните власти и фирмите да се обединяват за създаване на съвместни туристически продукти и провеждане на рекламни кампании. При добро взаимодействие се очаква повишаване на конкурентоспособността на сектора и по-лесно излизане на външните пазари.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)