Избрани Новини

В Симитли празнуваха Илинден в аванс

В навечерието на християнския празник Илинден, в симитлийска община почитат Св. Илия и край село Брестово, точно в подножието на причудливия скален масив Коматиница.

Над 350 миряни се събраха под дебела орехова сянка в местността „Поповка” край Брестово. Там се намира и малък параклис, наречен на Свети Пророк Илия. По традиция в навечерието на празника миряни палят свещица за здраве и сядат на обща трапеза с вкусен курбан. Тази година четири агнета бяха раздадени за здраве. Отец Методи и Отец Величко отслужиха тържествена света литургия, след което осветиха и курбаните. Празникът продължи с голяма веселба с хубава музика, а гостите извиха кръшни хора по поляните, съобщи simitli.info. В тази местност се намира и чешмата, която бе построена от Николай Михаилов, малко преди да загине миналата година при трагичния инцидент в мина „Ораново”.

Днес е празник и в Градево, където църквата в центъра на селото е наречена на Св. Илия. По обяд и там бе отслужена литургия за здраве, тази вечер е тържеството на площада в центъра на селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов