Избрани Новини

Полицаи загубиха обезщетение след злополучна акция

Преди няколко дни пристигна докладът от Страсбург, до където стигна добилото популярност дело "Чората "

Съдът в Страсбург осъди България заради сериозни пропуски в разследването около смъртта на благоевгадчанина Ангел Димитров -Чората, за която обвиняеми и оправдани бяха 5-има благоевградски полицаи-Георги Калинков, Иво Иванов, Мирослав Писов и Борис Механджийски и Янко Граховски.

Страсбург осъди Върховния касационен български съд заради оправдателните присъди на полицаите и разпореди финансово възмездие на близките му. В 50 страници, които все още не са преведени, според близките на Ангел Димитров се съдържат мотиви, които водят задължително до ново преразглеждане на делото за смъртта му, пише struma.com. В Страсбург роднините изпратиха преведени на 24 езика изказвания по случая на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които съдът намира, за крайно неуместни в хода на процес с голям обществен интерес. Решението на съда в Страсбург е категорично, че полицаите нямат основание да искат обезщетение от българската държава за причинените им вреди. Сумата на обезщетението, което са поискали ченгетата е стотици хиляди левове. Делото се връща за ново преразглеждане, този път от военен съд.

До къде ще се стигне не е ясно. Близките на Ангел Димитров обаче са категорични, че няма да се примирят с нелепата загуба на техния син и брат. Ангел Димитров - Чората издъхна по време на злополучна акция "Респект " по времето на МВР министър Румен Петков и начело на ОД на МВР в Благоевград ген. Б. Янев, а шеф на групата полицаи от РЗБОП бе Александър Костов. На 10 ноември 2005 година Ангел бе спрян от 5-имата полицаи и изведен насила от автомобила си, по време на полицейската проверка той издъхна. Започна дълъг изтощителен и за двете страни процес. Ангел имаше тежки следи от побой и травми по цялото тяло. Полицаите отричаха да са го били. Заключението бе, че е издъхнал след руптура на аортата. През 2011 година полицаите бяха оправдани за смъртта на Чората от Върховния касационен съд. На предишните инстанции ченгетата бяха осъдени на общо 41 години затвор, ръководителят на групата антимафиоти Мирослав Писов получи 9 години лишаване от свобода, а останалите по 8. На последна инстанция, обаче присъдите паднаха и полицаите бяха оправдани. След почти 3 години случаят отново излиза на "бял свят ".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов