Избрани Новини

Знаете ли защо Америка се казва Америка?

Може би знаете, че Америка е кръстена на Америго Веспучи. Историята защо това е така обаче е много интересна и малко известна.

Веспучи бил мореплавател, който между 1497г и 1504г четири пъти пътувал до Новия свят. Като добре образован човек, той осъзнал, че тази земя не е част от Азия, както някои си мислели. Веспучи започнал да пише за пътешествията си и книгите му били публикувани през 1502г и 1504г. Както забавни, така и образователни, неговите разкази за Новия свят били преиздадени на почти всеки европейски език.

През 1507г, германският картограф Мартин Валдзеемюлер начертал нова карта на света, в която включил и новия континент. Той бил запознат с пътеписите на Веспучи, но не знаел за експедициите на Колумб, който акостирал на американския бряг още през 1492г. Затова погрешно сметнал, че Веспучи е първият европеец, открил новата земя и я кръстил на него. Когато новата голяма карта, приблизително 240х120см, била показана от Валдзеемюлер, на територията на днешна Бразилия имало голям надпис “АМЕРИКА”. Картографът използвал пътеписите на Веспучи, затова на картата му присъствала само Южна Америка. Когато по-късно била добавена и Северна Америка, картографите запазили оригиналното име.

През 1538г, известният географ Герардус Меркатор избрал да даде и на северната и на южната част едно общо име Америка.

Новият континент замалко щял да бъде кръстен на Христофор Колумб, ако не били две пречки. Първо, Колумб погрешно смятал, че е открил нов път до Азия и не бил наясно, че Америка е напълно нов континент. Второ, той не е писал книги и пътеписи за това и хората не знаели за откритието му. Иначе Валдзеемюлер и колегите му са щели да научат за това и вероятно днес Америка щеше да се казва Колумбия.

Източник:iskamdaznam.com



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)