Избрани Новини

И "Галъп" призна - при избори ГЕРБ мачка БСП

На парламентарния вот ГЕРБ получава 22,3% подкрепа, БСП - 17,2

Ако изборите за членове на парламента бяха днес, 22,3% от имащите право да гласуват биха дали вота си за ГЕРБ, показват данните от редовното изследване на общественото мнение, проведено от "Галъп интеренешънъл" между 27 юни и 3 юли сред 1010 души.

17,2% биха гласували за БСП, 7,2 на сто - за ДПС, 6,6% - за коалиция "България без цензура", ВМРО и др., 3,9% - за Реформаторския блок и 3% - за АБВ. "Атака" и НФСБ изглеждат с изравнени сили - съответно с 2,2% и 2%.

Това показва, че след претегляне на данните и изчисляване на процентите само измежду заявилите желание да гласуват, в следващото Народно събрание биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, РБ и АБВ.

От началото на годината насам доверието в правителството плавно спада, като през юли достига 21%. Недоверието към кабинета пък е 69%.

На стабилно нива остава доверието към президента - около 30%. Едва 12% е доверието към парламента през юли, а недоверието е 78%.

Изследването през юли не отчита сериозна динамика по отношение на доверието в различни публични фигури спрямо предходния месец.

На въпрос накъде върви България 73% отговарят към "по-лошо" при 12%, които са на противоположното мнение. 45% на сто са съгласни с твърдението "Нужна е нова партия, която да отстрани всички досегашни" срещу само 20% на противоположното мнение. В същото време мнозинство от 77%, съставено от привърженици на всички партии, очаквано се съгласява с твърдението "Сега е необходимо съгласие между партиите".

Подобни данни са още едно свидетелство за високото неодобрение към цялата политическа прослойка, както и за очакването партийните различия да бъдат преодолявани в името на страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов