Избрани Новини

Скандално! Здравното министерство "затваря устата" на медии

Нов скандал избухна във Фонда за лечение на деца

Здравното министерство предлага медиите и неправителствените организации да не участват във вземането на решения - дали държавата да отпуска пари за лечението на най-малките.

Настоящият обществен съвет се преструктурира в комисия в много по-малък състав, в която ще бъдат включени предимно лекари. От нея се изключват неправителствените организации и медиите. Те ще наблюдават заседанията без право на глас, ще набират средства за фонда и ще популяризират дарителството, без да контролират разходите.

Неправителствените организации предупредиха, че ведомството няма намерение да актуализира бюджета на фонда. 80% от парите вече са изхарчени.

От Здравно министерство коментираха за bTV, че документът е само предложение и ще бъде подложен на обществено обсъждане през следващите две седмици. Все още не е взето решение дали се налага отпускането на допълнителни пари за фонда, уточниха от ведомството.

В предаването "Преди всички" на БНР Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет при Фонд за лечение на деца, обясни, че с промените на практика се премахва Общественият съвет.

Най-ненадейната промяна за нас е, че се преструктурира Общественият съвет. На практика той се премахва. Създава се комисия в много по-малък състав от 9 човека, категорична е тя.

Това са 6 лекари, един представител на Минисетрството, един за Агенцията за закрила на детето и един на Агенцията за социално подпомагане. Всички неправителствени организации и медиите са изключени. Само тази комисия ще взима решения, ще разглежда заявленията.

Остава нещо като Общестевен съвет от 8 човека. Той няма да взима решения, може да присъства, но без право на глас. Той ще има задължението да набира средства за дейността на Фонда и да популяризира дарителската инициатива, допълва тя. Хурмузова пита интересно как се очаква това да стане - те да набират средства и да не участват в контрола на разходването им.

Според нея "Няма аргументи за промяната. Единствено, което виждам и е написано от министъра, е, че така ще се оптимизира работата на Фонда. Обществените организации бяха тези, които съобщаваха, когато има нередности и работата не върви".

Фондът се превръща в копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън. Само министърът ще назначава и ще премахва членове на Обществения съвет. Повече Министерският съвет няма да има отношение към това, заключи тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов