Избрани Новини

Общините пишат на Барозу, молят го да пусне "Околна среда"

Новините

10-07-2014, 06:15

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Спирането на средствата засяга изпълнението на 169 проекта в 120 общини

Националното сдружение на общините изпрати писмо до шефа на Европейската комисия Жозе Барозу, в което го моли Брюксел да размрази средствата по оперативна програма "Околна среда".

"Уважаеми господин председател и господин комисар, в тази тежка за нас ситуация ние, българските местни власти, настойчиво молим за възможно най-бърза реакция от страна на Комисията за възстановяване на плащанията по Оперативна програма "Околна среда", пише в документа.

В него се посочва, че чрез собствени средства и финансиране от държавния бюджет в началото на годината общините са успявали да поддържат работата по проектите. В последните месеци обаче ситуацията се усложнила допълнително, след като плащанията от националния бюджет били преустановени заради спазване на текущия дефицит и гарантиране на финансовата стабилност на държавата.

"През последния месец в резултат на природните бедствия и наводненията, които доведоха и до човешки жертви, обстановката още повече се усложни. Разкопаните ни градове за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадни води в съчетание с поройните дъждове създават допълнителни рискове за нормалното обслужване на нашите граждани", пишат кметовете. Те обясняват на Барозу, че в тази ситуация са принудени да пренасочват ограничения си финансов ресурс към аварийно-спасителни и превантивни мерки.

"Спирането на средствата засяга изпълнението на 169 проекта в 120 общини. Те са за над 3 млрд. лв.", обясни пред "24 часа" изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.

Тя каза, че най-тежко е положението в градовете, в които се изпълнява по повече от един проект. Най-често става въпрос за изграждане на депа за отпадъци и канализация. Сред 20-те разкопани общини с по два проекта са Аксаково, Балчик, Белоградчик, Велико Търново и Габрово. 7 пък са общините с по над 2 проекта по "Околна среда". Сред тях са София, Варна, Кърджали и Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов