Избрани Новини

Възстановяват войнишки паметник в Северна Добруджа

Заявена е готовност за възстановяване на войнишки паметник в Северна Добруджа, съобщи директорът на РИМ в Добрич Костадин Костадинов.

 Войнишкият паметник е издигнат в Аджигьол, Тулчанско, там където стават последните сражения на добруджанския фронт през зимата на 1916 година. През този период там е имало българска полева болница и загиналите войни са били погребвани в българско военно гробище. Паметникът е открит през 1918 година. Той е бил основният монумент в българското военно гробище тогава, от което днес са запазени единствено част от оградата и този паметник. Основата му е подкопана и с годините положението става все по-лошо, допълни Костадинов.  

От музея в Добрич е изпратено писмо до Министерство на отбраната и до фондация „Българска памет”, от където са изразили готовност да подпомогнат възстановяването на войнишкия паметник. Костадинов посочи, че вече е намерен дарител.

Директорът на РИМ  изрази увереност, че до края на тази или началото на следващата година войнишкият паметник ще бъде възстановен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов