Избрани Новини

Започнаха разкопки на „Скални ниши” до село Красен

Започнаха археологически разкопки на обект „Скални ниши” до с. Красен, община Генерал Тошево.

В състава на екипа са включени научен сътрудник Александър Минчев от РИМ гр. Варна,  Йото Йотов – археолог при РИМ гр. Добрич, Цветелина Христова  - директор на Исторически музей гр. Генерал Тошево и 10 ученици от училищата в града – членове на Общински младежки съвет.

Село Красен е разположено на около 21 км. северно от общинския център град Генерал Тошево. През 2014 г. по сигнал на граждани екип на РИМ гр. Добрич посети с. Красен и му бяха показани вдълбани във варовиковата скала ниши. До момента не е известно археологическият обект да е регистриран в Археологическата карта на България или в някои научни публикации. Скалните ниши са разположени на около 100 м. в посока изток-югоизток от селото върху десния бряг на суходолието, извиращо от село Зограф и на 20 м. западно от черния път свързващ с. Красен и с. Изворово. Самият комплекс представлява около 15 на брой трапецовидни, арковидни и правоъгълни ниши вдълбани във варовиковата скала.

Подобни ниши се срещат изключително в Източните Родопи, свързват се траките и се датират в Ранната желязна епоха (XII–VI в. пр. Хр.) или най-общо в I хил. пр. Хр.

         Напомняме, че от село Красен произхожда вотивна ръка изработена от слонова кост. Намерена е при изкоп за ледница на мандрата през 60-те години на XX в. Датира се в III–IV в., на същото място са намерени фрагменти от римска керамика и римска медна монета от IV в. Обектът „Скални ниши” има сериозен потенциал да се развие в атрактивен туристически маршрут. Мястото се намира в непосредствена близост до селото, с път  стигащ до самите ниши.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов