Избрани Новини

ОДБХ-Кюстендил със съвети за борбата с "бяла ръжда"

Тази болест предизвика ранен листопад, който започна още в края на месец юни

Най-вредоносната болест поразява черешовите дръвчета в региона, алармираха от областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. От там съветват стопаните спешно да започнат третиране срещу болестта „бяла ръжда”, веднага, след прибиране на реколтата.

Влажното време и дъждовете през миналия месец създадоха изключително благоприятни условия за развитие и разпространение на цилиндроспориозата, позната като „бяла ръжда” при черешовите насаждения. Това предизвика ранен листопад, който започна още в края на месец юни. Ранното обезлистване на дърветата, преди узряване на дървесината, довежда до изтощаването им и изсъхване или измръзване през зимния период. Това съобщи шефът на отдел „Растителна защита” към ОДБХ-Кюстендил Бойко Опърлаков, който информира още, че „бялата ръжда е икономически най-важната и вредоносна болест по черешите”.

Дъжд с последващо умерено топло време, са идеално условие за заразяване със спори на гъбната болест. Тя може да се разпознае по горната повърхност на заразените листа, където се появяват множество дребни пурпурно-червени точици. По долната повърхност на листата, в местата на петънцата, се забелязва налеп от белезникави купчинки, обясниха експертите от ОДБХ-Кюстендил.

Необходимо е да се направят две последователни третирания през период от 10-12 дни, поясни шефът на „Растителна защита”, който съветва стопаните да използват регистрирани фунгициди като Силит 40 СК - 0, 15 %; Скор 250 - ЕК0, 03%; Делан 700 ВДГ - 0, 05% или Флинт Макс ВГ - 30г/дка.

От ОДБХ-Кюстендил предупреждават всички собственици на черешови насаждения, да огледат дръвчетата внимателно и след приключване на беритбата, където има проявление дори на начални белези на бяла ръжда, спешно да третират с препарати.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов