Избрани Новини

Експедиция „Симитлия – от древността до наши дни” със средновековно пиршество и сертификати

Студентска научна експедиция „История, археология и етнология на Югозападна България” под надслов „Симитлия – от древността до наши дни” ще се проведе в началото на август. Участници в експедицията ще бъдат студенти от ЮЗУ, от Шуменския и Софийския университети,  жители на Симитли, кметски наместници, свещеници, служители от общинска администрация - Симитли.
Експедицията включва разглеждане на храмове и манастири в симитлийска община, средновековни, антични и късноантични селища, могили, средновековни крепости, оброчища и паметници, информират от Симитли.
Стартът на експедицията ще бъде даден на 1 август (петък)  от 13:00 ч. в  заседателна зала на община Симитли.
Ще бъде направена обиколка на паметниците „На падналите при освобождението на с. Симитлий”, „Илинден”,  паметниците на Христо Ботев и Васил Левски, както и „100 години от Балканската война”.  Ще бъдат посетени храм „Рождество на Пресвета Богородица” и храм „Св. Петка”. Ще бъде разгледан мостът, строен от немските войски над река Струма, старото селище, мястото на османската джамия, немските казарми и ж. п. гарата, свързана с транспортирането на българските евреи и пренасяне тленните останки на Гоце Делчев.
Експедицията продължава на 2 август (събота) с посещение на с. Железница (Нова и Стара). Разглеждане на храмовете, некропола и обход на околността.
Ще бъде направена обиколка на кв. „Ораново” -  храм „Св. архангел Михаил”, късноантично селище (вляво от храма), средновековна крепост (м. Градо).
В с. Градево ще бъдат посетени храм „Св. Илия”, средновековен едноапсиден еднокорабен храм „Св. Богородица” в м. Драмче (до сегашните гробища), откъдето минал и цар Самуил (според легендата). Антично и средновековно селище в м. Драмче (под сегашните гробища), крепост (м. Градището), средновековно селище и крепост (м. Маревски ханове)
На 3 август (неделя)  програмата продължава с  посещение на раннохристиянски некропол при с. Черниче, храм „Св. Георги” в с. Черниче, паметник на убитите в 20-те години на ХХ в. дейци в м. Орловец,  тракийска гробница
Ще бъде посетена късноантична гробница при с. Крупник, епископски средновековен храм (впоследствие османска джамия), храм „Св. архангел Михаил”.  Ще бъде изкачен връх Градището. Ще бъде разгледана средновековната крепост и параклис „Св. Иван Рилски”, където според легендата е бил и св. Иван Рилски.
В с. Сушица ще бъде направена обиколка на околността и ще бъде  посетен храм „Св. Троица”.
В понеделник, 4 август, е отделен на с. Брестово. Посещение на м. Големият камък и м. Сляпа улица, където са намерени монетни находки от ХІІ-ХІІІ в, посещение на Коматинските скали, на м. Градището, с. Брестово, на оброчищата в района, като лектор ще бъде кметският наместник на с. Брестово.
Ще бъде направено посещение на средновековния и възрожденски Тросковски манастир с лектор Кристиян Ковачев.
Ще има изкачване на вр. Кумола, посещение на Дяволската скала и на Сухата река, посещение на късноантичното селище при м. Горно Тросково и на средновековния еднокорабен храм в м. Качулска, Тросково.
5 август (вторник) е определен за с. Полето. Храм „Св. св. Кирил и Методий”, Римският път, Тракийските могили и Античен производствен център ще бъдат разгледани.
След това се тръгва към с. Брежани, където ще бъдат разгледани храм „Св. Димитър”. Късноантичен некропол в м. Качева, средновековни сгради в м. Манастирището и в м. Цигански рид, неолитно селище в м. Равен, Римска баня в м. Банището, Оброчищата „Св. Марина” (Ракитна) и „Св. Илия” (Присадна) с лектор Борислава Балиова.
В с. Мечкул ще бъдат разгледани Слънчевият часовник в м. Св. Амина – еквивалент на този в Плиска, скални ансамбли, скалните ниши в района на р. Яна и обход на околността с лектор кметският наместник на с. Мечкул.
В село Сенокос ще бъде изкачен вр. Пирин. Ще бъде разгледан Мраморен олтар с изображение на бог Зевс и  ще бъда направено средновековно пиршество.
Конференцията ще бъде закрита на 6 август (сряда) и ще бъдат връчени сертификатите на участниците.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов