Две мечки от Пловдив ще правят компания на Танцуващите мечки от днес

От днес обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица временно се увеличават с още двама. Пловдивските мечки Габриела и Наско ще бъдат настанени в убежището, докато трае ремонтът на зоопарка в града под тепетата.

Зоопаркът в Пловдив е затворен за посещения от 24-и юли 2008 година, тъй като не покрива изискванията за отглеждане на диви животни, наложен от Директива на Европейския съюз на всички държави членки.

Особено тревожно е състоянието на двете мечки – 26-годишния Наско и 18-годишната Габриела. Те живеят разделени в клетки от по около 15 кв.м, след като преди години Наско нападна Габриела и нарани лошо едната й лапа, която впоследствие се наложи да бъде ампутирана.

През пролетта на тази година стартира ремонт на съоръжението и по-голямата част от животните вече са преместени в съседни зоопаркове. Фондация „Четири лапи“ ще поеме настаняването и издръжката на двете пловдивски мечки до 27 октомври 2015 г., когато се очаква ремонтът да приключи.

Днес сутринта екип на „Четири лапи“ с оборудван бус за транспорт на животни ще пристигне в Пловдив, за да упои двете мечки, да прегледа здравословното им състояние на място и да ги подготви за преместването им, пише "Инфомрежа". Очаква се в ранните следобедни часове животните да пристигнат в Парка за танцуващи мечки край Белица, където първоначално ще бъдат настанени в изолирани клетки, а след изтичане на карантинния период постепенно ще започне адаптацията им към откритите площи и останалите обитатели.

Зоопаркът в Пловдив е един от 15-те в страната, които не покриват изискванията на българското и европейското законодателство за минимални условия за настанените животни и нямат лиценз за работа. „Четири лапи“ ще настоява за строги санкции от страна на Министерство на околната среда и водите за онези зоопаркове, които не направят съответните стъпки за лицензиране. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен