Избрани Новини

6 юли - Световен ден на целувката

Животът

06-07-2014, 10:37

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Емотиконите - това сме ние

Празникът е официално признат през 1988 година

Световният ден на целувката е официално признат от ООН през 1988 г. - датата е предложена от Великобритания и празникът бързо печели популярност. В различните краища на света се отбелязва с организиране на различни прояви, най-често рекорди по масово и продължително целуване.

Твърди се, че всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти. Световната здравна Организация се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалистите, в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Смята се, че в началото това е било знак на доверие. Легенда разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Римляните се целували един друг по очите в знак на приветствие (обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла.) В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.

Доказано е, че докосването с устни е всъщност прикрива доста сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата - т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи.

Любопитни факти:

- Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

- Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.

- Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.

- Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.

- Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов