Избрани Новини

Нова измама!Избирате си кола, давате половината пари и получавате...НИЩО

Нова измама с обяви в интернет - купувате кола втора ръка, плащате половината сума и не получавате нищо. Жертва на схемата става Исмет Хасанов от благоевградското село Плетена. През март той си поръчва багер от Англия, след изгодна оферта в интернет. Машината струва 10 000 евро.
„Трябваше да изпратя половината сума и така и направих. И след 3-4 дена вместо да ми доставят машината, както е упоменато в договора, те ми казаха, че са срещнали някакъв проблем. Камарата на Великобритания не можела да отпусне някакъв сертификат „Евро 1" за пътуване и се налага да пратя и другата сума. И тогава вече се усъмних, че може да съм станал жертва на измама и викам, ще се отказвам, да си ми върнат парите”, разказа пред bTV Исмет Хасанов.
Документите, които продавачът праща на Исмет, на пръв поглед изглеждат напълно изрядни. „Това, което прави впечатление, е, че в съдържанието на самата обява има правописни грешки. В обяви в българските сайтове се вижда, че са с автоматичен превод от машина, а не от жив човек, който е написал обявата. Когато се обадим, се оказва, че винаги има проблем. Търговецът е на друго място. Винаги има трета страна – посредник”, обясни директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.
За да не станете и вие жертва на измама, внимавайте, ако спешно ви поискат авансово плащане. „Това не е практика при продажба на МПС. Обикновено едно капаро 5-10% - това е максималното. В повечето случаи като ангажимент 100-200 евро - не повече. Ако искат да платим половината, е по-добре да се откажем”, съветва Арсенов.
Опарени като Исмет са мнозина - с поръчки на трактори, коли и каравани втора ръка. „Разкриваемостта на измамите е нулева. Веднъж вече платили, много трудно може да си върнем парите обратно”, предупреди той.
Исмет обаче се надява полицията на Острова да разнищи схемата и продължава да чака багера си. „Имах просто мечта, да си взема, за да имам какво да си работя. Мой бизнес да си основа”, сподели младият мъж.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов