Избрани Новини

Седем държави разтревожени за енергетиката ни

Посланици пишат на Миков депутатите да не подкрепят ДКЕВР

Седем държави изразяват тревога за енергетииката ни в писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков. Посланиците на  Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ , Франция, Чехия и Япония изказват безпокойството си от изискването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат намалени цените и количеството изкупувана електроенергия от възобновяеми източници и от двете американски централи в "Марица изток".

Писмото е било внесено в парламента в началото на тази седмица, информира Дневник. Преди дни ДКЕВР с жалба до Европейската комисия поиска Брюксел да обяви за неправомерна държавна помощ договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ  - договорите с ВЕИ-производители.

Посланиците предупреждават, че подобни мерки няма да решат сериозните предизвикателства пред българската енергетика, а "още повече ще подкопаят жизнеспособността на електроенергийната система". Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора.

Подобни мерки могат да имат сериозен негативен ефект не само върху компаниите, но ще нанесат потенциални вреди и на банките, които са ги финансирали, изтъкват посланиците като напомнят, че инвеститорите са сключили договорите с българската държава "добросъвестно и в дух на доверие". В писмото си до председателя на НС посланиците отбелязват, че реформата на енергийния сектор в България е предизвикателство за няколко поредни правителства и изразяват готовността на представляваните от тях държави да споделят опита от собствените реформи. Подчертават също, че инвеститорите се нуждаят от редовен обмен на идеи с широк кръг компетентни институции.

Чуждестранните дипломати призовават парламента да се въздържи да променя законодателството в духа на решенията на регулатора преди притесненията на бизнеса да бъдат чути. Те изразяват надежда в открит и честен диалог между правителството и бизнеса да бъдат намерени дългосрочни решения, които ще помогнат на България да се върне към устойчив растеж. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов