Избрани Новини

Рибата се изпокри, рибарите страдат

Рибата в българските водоеми е намаляла рязко, алармираха рибари пред “Труд”, а от Съюза на ловците и риболовците потвърдиха информацията. Причините са потопите от предишните няколко седмици и слабото зарибяване.“В България рибните ресурси са в абсолютен упадък”, коментира Мир Богоев от направление “Рибарство” към Съюза на ловците и риболовците в България. На естествено размножаване не може да се разчита, а държавата не отделя никакви средства за поддържането на ихтиофауната. В развитите европейски страни се заделят пари от таксите, които рибарите плащат, но не и тук. “Би било разумно поне 30-40% от таксите да отиват за реинвестиция в този ресурс - казва още Богоев. - Освен това има организирана бракониерска дейност през нощта, която пуска мрежите си, където иска, и остава ненаказана.”
Хората в страната, които имат риболовни билети, са към 200-250 хил. Сериозните любители риболовци си вземат годишни билети по 25 лв., някои вземат и за 6 месеца. Има към 20-25 хил. души, които живеят в близост до границата с Гърция и предпочитат да ходят именно там, без да имат някакви документи, пише "Труд".
Веднага след откриването на риболовния сезон се изсипаха големите дъждове, при което рибите се изпокриха, разказват рибари. От валежите се покачва нивото на водите, а рибата е особено чувствителна към тези аномалии. Румяна ходи на езерото в Панчарево от няколко години и впечатленията са, че водата е станала по-мътна и се лови по-трудно. “Дъждовете оказват влияние, замърсяването, а и не се полагат достатъчно грижи за зарибяването и поддържането на езерата”, казва въдичарят Благой.

Най-разпространените риби по българските езера, реки и язовири са хищният костур, платиката и каракудите, но се срещат и щука, шаран и речен кефал.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)