Избрани Новини

Самовглъбяването без да се прави нищо е трудно за повечето хора

Медитацията, мечтаенето и самовглъбяването за няколко минути, без да се прави нищо, се оказва трудно за повечето хора, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от световните информационни агенции, пише БТА.
Няколко проучвания, извършени от психолози от университета на Вирджиния и Харвардския университет, разкриват, че повечето хора предпочитат да се занимават с нещо и стигат дори дотам да си приложат лек електрошок, вместо да се самовглъбят в мислите си.
11 проучвания обхванали над 200 души на възраст между 18 и 77 години, сред които студенти, и показали едни и същи резултати.
Повечето участници, от които било поискано да се самовглъбят в мислите си за 6.- 15 минути в празно помещение или у дома, без да правят нищо, прецениха, че това е неприятно и че се
затрудняват да се концентрират. По-голямата част от участниците предпочели да правят нещо, като например да слушат музика или да ползват смартфоните. Една трета се опитали да си послужат с измама, като ползвали мобифоните си или станали от столовете си.
На участниците дори било предложено да си приложат сами лек електрошок, който е безболезнен и бил тестван от психолозите.
Това било предпочетено от мъжете, но не и от жените.Психолозите не приписват получените резултати на съвременния живот и нарасналото ползване на смартфони и други електронни устройства.
"Честите ползватели на мобифони и социални мрежи не бяха притеснени повече от онези, които ги използват по-рядко - заяви Ерин Уестгейт от университета на Вирджиния. - Увлечението ни по смартфоните може да е по-скоро симптом на съществуващ проблем
(трудно е да не се прави нищо), отколкото причина за появата му."
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов