Избрани Новини

Рехабилитацията на "Розариума" и "Тюлбето" върви с пълна сила

Велоалея ще свързва двата емблематични казанлъшки парка

Ремонтът и обновяването на двата емблематични казанлъшки паркове „Розариум“ и „Тюлбето“ върви с интензивни темпове, съобщава общинският пресцентър. Дейностите се извършват по проект на Община Казанлък. Стойността на проекта е 4 707 486,96 лв. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (EФРР) по ОП „Регионално развитие“. 5% (235 374 лв.) са собствени средства от бюджета на Община Казанлък. Проектант е „Проджект планинг енд мениджмънт“ и „АБ Ортодокс“.

В парк „Розариум“ се извършва обновяване на 4-те входа на парка, включващо светлинни ефекти, декоративни водни стени и атрактивни арки с тории. Извършва се цялостно обновление на алейната мрежа, монтиране на монументално-декоративен знак, място за мобилна сцена, фонтан, скулптурни пластики, чешми-фонтанки, пейки, беседки, обновяване на детските площадки, монтиране на фитнес уреди, ефектно осветление, автоматизирани поливни системи, видеонаблюдение и др. Ремонтира се Паметникът на загиналите във войните. Почистена е 300 кв. м саморасла растителност. Ще бъдат засадени 240 широколистни дървета, 83 иглолистни дървета и 11 700 храста. Нови цветни площи от 4800 рози и божури се оформят в парковото пространство. Обособено е място за сградата на Музея на розата. По количеството розови насаждения и по цветовото решение на алеите паркът няма да има аналог от всички, които изпълнителят от Консорциум „Красив Казанлък“ е правил досега, а това е 40-ият парк, който фирмата изпълнява в България.


В парк „Тюлбето“ се извършва рехабилитация на алейната мрежа. Обновяват се парково-архитектурните обекти  като паметника на композитора Емануил Манолов, сцена с амфитеатър, чешми, площадки. Нови елементи са детската площадка, фитнес уреди на открито, комбинирано спортно игрище, велопаркинг, ново осветление, видеонаблюдение и др. В парк „Тюлбето“ бе почистена 150 кв. м храстова растителност. Тук ще бъдат засадени общо 450 средноразмерни дървесни видове, 2300 рози и божури и 100 иглолистни храста.

 

Новата велоалея, свързваща двата парка, пое своя път от северния вход на „Розариум“-а по двете локални платна на бул. „Освобождение“, по северния тротоар на ул. „Капрони“, по ул. „Радецки“ до входа на лесопарк „Тюлбето“. Предвидени са велопаркинги. Специално осветление и подходящи настилки са част от този нов елемент от градската среда.

До входа на „Тюлбето“ се прави рехабилитация на съществуващата улична мрежа, тротоарната настилка и се изгражда паркинг за автомобили и автобуси.

 Очаквайте снимки!

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)