Избрани Новини

Прозрачна лепенка, по-малка от пощенска марка, разчита човешките емоции

Тя отчита естествената реакция на кожата да настръхва

Прозрачна полимерна лепенка, по-малка от пощенска марка, скоро ще разчита човешките емоции със същата точност, както кантарът мери теглото и апаратът - кръвното, пише в. "Сънди експрес".

Специалният сензор е разработен от специалисти от Корейския водещ научно-технически институт (KAIST). Лепенката отчита естествената реакция на кожата да настръхва. Научният термин за този феномен е пилоерекция. Най-често това е автоматична реакция на студ, но хората настръхват също от прекомерна радост, изненада или страх, пише БТА.

Южнокорейските изследователи смятат, че настръхването дава информация в реално време за човешките емоции и чрез лепенката могат да разкрият от какво точно са предизвикани.

"В бъдеще човешките емоции ще се считат за равнопоставена биометрична информация с показатели като телесна температура или кръвно налягане", обясняват специалистите.

Данните от специалния сензор могат да се използват например от маркетингови компании или в стрийминг услуги за персонализирани реклами или излъчване на музикални или видеоклипове според моментното настроение или предпочитание на потребителя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов