Избрани Новини

ТЕЦ "Марица изток 3" няма да води преговори за по-евтин ток

За да достигне минималните пазарни цени, токът трябва да поскъпне с 30%, според експерти

ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3” няма да се предоговаря с държавата за по-евтин ток, заяви на пресконференция изпълнителният директор на дружеството Гари Левсли. Преди дни стана ясно, че държавният регулатор е изпратил жалба до Европейската комисия за неправомерна държавна помощ в договорите на Националната електрическа компания (НЕК) за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Марица изток 3" и ТЕЦ "AES Марица изток 1". От ДКЕВР очакват отговор от Комисията да има през следващата седмица и да бъде разрешено да се ограничи изкупуването на електроенергия, както от ВЕИ централите, така и от "американските" ТЕЦ-ове.

Договорът с ТЕЦ „Марица Изток 3” действа вече 13 години и за това време американският собственик е инвестирал 650 милиона евро за модернизацията й. „Вместо да се гордее, че има такава централа, вашата страна непрекъснато ни критикува и прехвърля върху нас дефектите на собствената си енергийна система”, казва Гари Левсли.

Той съобщи, че "Контур Глобал Марица изток 3" е подала жалба срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Експерти от инициативата "Да спасим енергетиката на България" са категорични, че ако от 1 юли все пак се намалят цените на тока, централите ще бъдат принудени да намалят разходите си и да съкращават персонал. ДКЕВР настоява енергията от вятърните централи да поевтинее с около 20%, а цената на слънчевата енергия да е с между 50 до 60% по-ниска.

Енергийни експерти пресмятат, че, за да достигне минималните пазарни цени, токът за бита у нас и за дребния бизнес трябва да поскъпне плавно с 30%. Увеличението ще е средно със стотинка и половина за всяка следваща година. Така, от 14 стотинки за киловатчас, както е в момента, през 2017 г. цената трябва да стигне 19 стотинки.

От инициативата "Да спасим енергетиката на България" призовават за спешни преговори и постигане на политически консенсус за въвеждането на Енергиен борд под мониторинга на Европейската комисия, с участието на авторитетни международни организации, който да осигури баланс между интересите на всички страни и да гарантира стабилност и прозрачност в управлението на енергийния сектор.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов