Избрани Новини

Съдът удари ЕВН, такса включване незаконна

Мисия Пловдив

27-06-2014, 15:31

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВИДЕО: Адвокатите за такса "включване"

Постанови премахване на 11 от 13-те разпоредби от общите условия

Със съдебно решение № 1214 от 24 юни 2014 г., постановено по гражданско дело № 1751 по описа за 2013 г. на Пловдивски окръжен съд, съдът постанови, че преустановява прилагането на 11 от 13-те  все още действащи и оспорвани от Сдружението за правна помощ на потребителите разпоредби от общите условия на ЕВН България Електроснабдяване ЕАД.

Със съдебното решение се разпорежда клаузите да бъдат отстранени от  съдържанието на общите условия на ЕВН България Електроснабдяване ЕАД в едномесечен срок от влизането на решението в сила.

Това решение все още не е влязло в сила, посочи по този повод адвокат Мадлен Кавръкова. Постановено е от Пловдивския окръжен съд на първа инстанция и подлежи на обжалване. Но в крайна сметка то не може да бъде игнорирано, защото постановява 11 от клаузите да бъдат отстранени от общите условия на ЕВН. Решението е добре мотивирано. То казва, че с включването на тези клаузи в общите си условия, дружеството е проявило недобросъвестно действие по отношението на своите потребители и по този начин уврежда колективния интерес. Конкретно за такса "включване" мотивите на съда ни дават основание да твърдим, че това съдебно решение поставя отношенията между електроразпределителните дружества и потребителите на нова основа. Всъщност то поставя критерии за това кое е добросъвестно поведение и кое не, категорична бе тя.

Преди една година, когато заведохме колективния иск, ние представихме нашата позиция по въпроса във връзка с отношението мужду хората и ЕРП-то, посочи и адв. Димитър Деков. Отидохме, представихме позицията си пред ЕВН, а от там отвърнаха: "Отнесете се към съда". Ето, ние се отнесохме към съда и той абсолютно мотивирано застана на нашата позиция. Съдът е категоричен, че прекъсването на тока е последна и крайна мярка, която трябва да се предприема от дружеството. Токът не може да се прекъсва без писмено уведомление с даден подходящ срок на харота в който те да си платят сметките. Дружествата нямат право да събират такса включване, защото не е предвидена в закона.

Ако решението влезе в сила, то мотивите ще станат основата за бъдещото регулиране на отношенията не само мужду потребители и енергодружествата, но и по отношение на и други монополни дружества в цялата страна, коментираха още от Сдружението.

От ЕВН пък съобщиха, че дружеството предстои да се запознае в детайли с решението, което още не му е връчено официално, за да прецени следващите си стъпки, част от които включват и възможност за обжалване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)