Избрани Новини

Край на лъжите! Токът поскъпва

НЕК е задлъжняла с 2.9 млрд. лв.

Не е изключено от 1 октомври да започне поетапно увеличение на цената на тока заради натрупания дефицит в Националната електрическа компания.
Това стана ясно от изявление на шефа на ДКЕВР Боян Боев, който отчете, че НЕК е задлъжняла с 2.9 млрд. лв.
Милиард и половина от тях са свързани с дейността "Обществена доставка на електрическа енергия", а останалата част - с разходи по проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".


Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че се търсят начини задълженията на НЕК да не се отразят върху крайната цена на тока.

Ето какво каза Боев, цитиран от БНР:
За да обобщя - няма как тази загуба от 350 млн. лв. да изчезне. Тази зелена енергия трябва да бъде поета не само от регулирания, но и от свободния пазар. Регулаторът трябва да седне с всички играчи на енергийния пазар - трите ЕРП-та, индустрията, представители на потребителски организации, и в много кратки срокове да направят нова тарифа, като е ясно, че цената ще бъде увеличена, но увеличението да не бъде само за крайните потребители, но и за всички потребители на ток, а сумата да е разпределена справедливо. Друг начин няма. Иначе има само прехвърляне от пусто в празно, политическо говорене.

"Този дефицит, част от него го покриваме и ще го покрием следващата година. В следващия ценови период ние очакваме доста промени да настъпят, които следва да балансират част от този недостиг. А остатъкът от него и разликата от положителния ефект и натрупаните разходи до момента, които не са компенсирани от Държавната комисия, да бъде изравнявана и да бъде намерен конкретният механизъм, в който да не се усети, или да не се усеща, или да няма отражение върху крайните потребители. Това е нашата цел, казвам го най-отговорно."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов