Избрани Новини

Старозагорските минерални бани вече със зоопарк на открито

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА

Граждански клуб ЛИПА Стара Загора постави началото на новата си инициатива - зоопарк на открито в Старозагорските минерални бани. Към 12-те зеленоглави мъжки патици на 25 юни се присъединиха и 10 женски от същия вид, предоставени от Зоопарка в Стара Загора.

В парка е обособена зона, в която живеят 5 двойки токачки, които в скоро време ще имат поколение.

Жителите и гостите на курортното селище се наслаждават и на двата калифорнийски заека, дарени от изпълнителния директор на Прогрес АД Славин Янакиев.

Преди две години представихме програмата на Граждански клуб ЛИПА и обявихме Старозагорски минерални бани като приоритетно направление в дейността ни. Съдействахме за поставянето на детски съоръжения, спортни уреди, беседки, пейки, храсти и цветя, художествено оформяне на пространството. Поставихме началото на липовата гора в парка.

Помагаме за провеждането на много събития, каза председателят на Граждански клуб ЛИПА Олег Стоилов, който е и председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

На откриването на зоопарка присъстваха кметският наместник на Старозагорски минерални бани Станчо Станчев, членове на Клуба и гости. Сред тях беше и Петър Калчев от Регионален исторически музей - Стара Загора, който прави археологически проучвания в района.

Партньори на неправителствената организация са обещали да осигурят още птици, а фирма Петър Воденичаров ще осигури 5000 рибки, които ще бъдат пуснати в езерото и ще привличат и любителите на риболова. В зоопарка на открито ще живеят и възстановени птици, лекувани в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, съобщи още Олег Стоилов. Същия ден в Старозагорските минерални бани беше открита улица Липа.

Граждански клуб ЛИПА ще съдейства при разработването на съвременна 3D карта, която ще представя обектите и забележителностите на курорта. Ще бъдат поставени професионално изработени указателни табла, което ще допринесе за европейския му облик на селището, каза Олег Стоилов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов