Избрани Новини

Без детски надбавки за непълнолетни родители или как раждането да не бъде бизнес

Животът

26-06-2014, 09:43

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бабата на издирвания Маринчо оставила собственото си дете да изгори

С гражданска петиция искат законови промени

Петиция само родители, навършили пълнолетие, да имат право на детски надбавки и на помощи при бременност набира скорост в интернет, научи Varnautre.bg. Вече има близо 3000 подписа, като най-много са от градовете София, Стара Загора, Хасково, Варна, Сливен Пловдив и Бургас. Петицията е адресирана е до президент, министър-председател, НС, омбудсмана, партии и политици, а настояването е за промени в Закона за семейните помощи.

"Законът създава предпоставки за злоупотреба със средствата от републиканския бюджет, защото се дава възможност на малолетни и недееспособни български граждани да раждат деца, които впоследствие също да се възползват от предвидените в закона социални плащания.
Maлолетната майка няма нито образователен ценз, нито законовото право да бъде наета на трудов или граждански договор, респективно няма приходи за отглеждането и осигуряването на образованието на детето си. Това води до реалната невъзможност детето й да се интегрира в обществото", пише в документа (вижте петицията тук).

Инициаторите заявяват, че се сблъскваме с абсурда да бъдем наблюдатели на раждането на деца от деца. "Този порочен процес поставя цялото българско общество, трудещите се българи и българската икономика пред неправдата да отглеждат чрез данъците си група от индивиди, за които раждането се е превърнало в бизнес и средство за оцеляване, без да се полага труд. Липсата на възрастови ограничения за получаване на помощи по никакъв начин не оправдава направените плащания, не създава условия за интеграция на малцинствата, не подпомага получаването на образователен ценз, а дори напротив – втвърдява разделението и бедността между тези групи.

Записването на възрастов праг от 18 години за получаването на помощи при бременност и за отглеждане на деца ще елиминира или драстично ще намали детската раждаемост до 18-годишна възраст, поради липсата на икономически и финансов мотив за раждане преди тази възраст", посочват настоятелно гражданите.

Ето и няколко от коментарите под петицията:

Наричайте нещата с истинските им имена. Не искаме циганите да живеят на наш гръб!!!

Петицията трябва да се допълни малко. Да се забранят на социално слаби етнически семейства да имат повече от 2 деца и всяко следващо да бъде отнемано от родителите им.

По професия съм акушерка. Най младата майка, която сме имали е на 12 години, 14-годишните вече са с по две деца. Не са виновни тези деца- майки! Те са само жертви! Сега, работейки в многопрофилна болница, виждам как се източва Здравна каса, защото тези деца, заради лоши грижи са постоянно по болниците. Тази петиция може да помогне! Циганинът без келепир нищо не прави!

Крайно време е бременността при малолетни да се счита за изнасилване и да се осъжда най-строго, а новородените да се настаняват в приемни семейства, защото няма как деца да гледат деца.

При циганите ранните женитби и ранни раждания са културална етно особеност. При някои не е за парите. Просто трябва да се спазва закона в частта му за блудства и съвкупления с малолетни - чл.149 от НК и нагоре. Появи ли се малолетна циганка в родилно - моментален арест на забременилия я мъж и прилагане на цялата строгост на закона в бързо производство без мотаене. Ако е с претенция "баща неизвестен" - същите действия към родителите й. Като почнат да ги прибират по затвори и да ги глобяват ще спре тази практика.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов