Избрани Новини

Бежанците в света са колкото населението на Испания

През 2013 г. 25 000 деца без родители са потърсили убежище извън родината си

Броят на бежанците в глобален мащаб е достигнал рекордни нива, алармира Върховният комисариат на ООН за бежанците. За пръв път от края на Втората световна война със статус на бежанци са 51,2 милиона души - брой, съпоставим с населението на държави като Испания и ЮАР.

ВКБООН публикува доклад, който разкрива тревожни тенденции за темповете на ръст на хората с бежански статут. Шокиращо е увеличението на молбите за предоставяне на убежище от деца, останали без родители - само в рамките на изминалата 2013 година 25 000 деца без родители са поискали убежища в 77 страни.

Според организацията неспособността на международната общност да се справи с военните конфликти в глобален мащаб създава процеси, които хуманитарните организации не могат сами да номализират.

"Дефицитът на мира отразява неспособността на международната общност на първо място да предотврати конфликтите, а на второ – да намери решение на вече съществуващите”, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

"Хуманитарно решение не съществува. Решението може да бъде само политическо и политическата воля трябва да бъде на пръв ред насочена към разрешаването на конфликтите, които провокират високото ниво на преселение на хора”, подчерта той.
Основните фактори, които хората да напускат дома и родината си, са климатичните промени, ръстът на населението, урбанизацията, липсата на продоволствена сигурност и недостигът на вода.

Вчера светът отбеляза Световния ден на бежанеца. По съвместна инициатива на ВКБООН и Столична община по софийските улици вече се движи автобус, разгласяващ призива "Никой не избира да бъде бежанец".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов