Избрани Новини

ВиК: Водата във Варна е годна за пиене, Здравната инспекция - не препоръчваме

Пробите направени от ВиК не са показали отклонения, но тези взети от Здравната инспекция ще бъдат готови в понеделник

Водата кв. "Аспарухово" и останалите райони на Варна отговаря на всички норми, залегнали в Наредба 9, регламентираща качеството на питейната вода. По изследвани химически показатели всички взети проби са стандартни, съобщиха от ВиК-Варна. 24-часовите проби на водата по микробиологични показатели също не дават отклонение. Те ще бъдат окончателно потвърдени утре между 10 и 12 часа, обясни началникът на Лабораторно-изпитвателния комплекс на "Водоснабдяване и канализация – Варна" ООД инж. Дора Славчева. Извършва се нармолна хлориране.

За експресното изследване на водата са взети проби от всички ключови точки от село Каменар до "Галата". В "Аспарухово" са взети пбори на ключови места – от района на Медицинския център и два детски градини. Нито една от пробите не дава отклонение от стандартите, което прави водата във варна и пострадалия от наводненията квалтал "Аспарухово" годна за пиене.

От РИОКОЗ - Варна, обаче не препоръчват водата все още да се ползва за пиене и приготвяне на храна. ВиК си правят собствени проби. Резултатите от тези проби, които ние сме взели в петък ще излязат в понеделник в раннния следобед, съобщи шефката на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве д-р Светлана Станева. "Ние не забраняваме да се пие вода от чешмата, но не препоръчваме да се ползва", коментира тя. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов