Избрани Новини

Порой ни удари и днес. Варна без ток (хронология + СНИМКИ)

Силен дъжд и вятър, бедствието се повтаря и през нощта (обновена в 03:30)

Проливният дъжд, който се изля в последния половин час отново наводни града. Мълнии падат в целия град. Във "Възраждане" са буквално удавени, а на много места светофарите не работят. Читател на Varnautre.bg сигнализира за мощна мълния ударила светофар на кръстовище в квартала. Съоръжението избухнало в пламъци и горяло.

 

Подобно е положението и в кв. "Левски", където токът прекъсва. Задръстванията са из целия град, наводнени са "Битоля" и напречните й, "Мир" и "Студентска". На места извират шахти, което допълнително влошава положението. Половината град остана и без ток. Интернет и кабелна телевизия почти няма, мобилните комуникации са затруднени.

Дъждът ту намалява, ту се усилва, но прогнозите вещаят да продължи и през нощта и утре. Препоръчително е по време на гръмотевична буря да изключите електрониката като телевизори, компютри и DVD плеъри.

19:30 – Бул. „Христо Смирненски” е абсолютно непроходим залят от преливащите води. Огромно море дъждовна вода залива улиците пред  ВиК продължава през военна болница, околовръстното също е наводнено. Дълбоки над метър реки се стичат пред  ТУ Варна и са блокирали движението, изцяло наводнен е района където се преплитат  бул. „Левски” с бул. „Осми Приморски полк”.

Аспарухов мост е блокиран от катастрофа, той също е наводнен. Под моста в посока кв. "Аспарухово" има задръстване, автомобил на пожарната се опитва да си пробие път. Може би под моста също има тежък инцидент.

20:00 - Дъждът отново намаля. Гръмотевиците спряха, засега. Бул. „Цар Освободител” е удавен и задръстен от придошлата кална вода от поляната над булеварда в кв. „Възраждане”. Три тролейбуса са закъсали един зад друг в района на бензиностанция OMV на бул. „Република”, вероятно возилата са спрели да се движат заради намокрената контактна мрежа. А може и тя да е предвидливо изключена. Пълноводни кални реки се стичат от улиците Роза и Прилеп. Движението под Аспарухов мост продължава да е блокирано, задръстването е дълго километри, стотици варненци са блокирани в колите си. Активизирало се е свлачище, което е срутило баирът на Джанавара над пътното платно именно до там се опитват да стигнат пожарникарите и Гражданска защита. Говори се за удавено дете.

20:30 - Дъждът във Варна спря.

21:00 - Положението в "Аспарухово" е бедствено, няма ток, приливната вълна обръща коли и ги влачи. Водата носи трупове. Хората са ужасени.

21:12 - Над Варна отново вали

22:30 – Влакове тръгнаха с големи закъснения от Централна ЖП Гара. В Аспарухово е изрината настилката. Кметът Портних е на мястото на трагедията и заяви, че според полицията жертвите са повече от три, но още няма потвърждение. Потвърждава се информацията, която ви съобщихме за загинало дете. Жена, мъж и дете са се удавили от голямата приливна вълна.

23:00 – Екипи на пожарната и Гражданска защита разчистват улиците в "Аспарухово". Кметът на Варна Иван Портних е на място и помага. Пред репортери той каза, че звъни на най-високо ниво в цялата страна, но засега друга помощ няма и трябва да се справяме сами. Електричеството в квартала е прекъснато от Енерго Про по настояване на "Гражданска защита", тъй като има много скъсани кабели, електрически стълбове и табла във водата. Тъмнината затруднява разчистването и издирването на изчезналите.

23:17 - Осем са загиналите до момента след потопа, съобщи за Varnautre.bg говорителят на полицията Ивана Милева. Сред жертвите се знае че има мъж, жена и дете. За останалите удавени няма информация. Не се знае и жертвите дали са били пешеходци, повлечени от водата или са се удавили в колите си.

23:37 - За 3 часа над Варна са се излели 43 л./кв.м., което се равнява на средния месечен валеж. Ток най-вероятно ще има чак утре сутринта, по нареждане на ГЗ. Мобилните комуникации са затруднени. Създаден е Кризисен щаб.

Десет са загиналите според Николай Калчев директор на ОД МВР – Варна. Той посъветва хората да се укрият на високо защото в ранните часове на деня отново се очакват валежи, които може да допринесат за второ свлачище и нова приливна вълна.

Труповете на загиналото семейство бяха откарани с линейка в посока Аспарухов мост.

23:55 - За утре е обявен код жълто повишена опасност от силни ветрове. В момента пак вали над Варна и "Аспарухово".

00:15 - Жител на "Аспарухово" е счупил и втория си крак докато се опитал да помогне в разчистването и спасяването на бедстващите си съседи.

00:30 - Спасители извадиха живо дете от затрупана кола. От трап издълбан от водата пожарникари извадиха голям чувал, вероятно с труп в него. Издирването продължава. Екипирани с водолазно оборудване спасители проверяваха наводнените приземни етажи в носката част под образувалото се свлачище под булеварда. В по-високата част на квартала в района на улица "Розова долина", водата е преминала през магазин за хранителни стоки и е потрошила витрини и рафтове със стоки. Мазите на много къщи в района, дори и по високите части са наводнени.

00:40- Дъждът се усилва отново. Прогнозите за силен дъжд и ураганен вятър се сбъдват. Магазин за мебели в центъра на "Аспарухово", също е бил разрушен и отнесен от приливната вълна, дивани, фотьойли, шкафове и гардероби отнесени от водата сега разбити се търкалят по улицата.

01:00 - Граждани на Варна се организират чрез Фейсбук група. Всички желаещи да помогнат в разчистването на „Аспарухово” и в издирването на изчезнали се събират в 10:00 ч. сутринта пред катедралата.

01:37 - Ще има още две вълни, като тази която уби над 10 души по-рано тази вечер в "Аспарухово". Този слух масово се разпространява из квартала, който макар и на тъмно, не спи. Хората са по улиците, а някои в колите си. Други път продължават с опитите да освободят автомобилите си от по-ниските улици, които останаха в плен на тонове кал и боклуци, понесени от водата.


В момента спасителната операция продължава не само на булевард "Народни будители" и улица "Белгород", където все още се издирват хора, а и в по-горните части на квартала, откъдето е минала калната река, преди да се излее в центъра. В момента служители на Гражданска защита, "въоръжени" с фенери, лопати и въжета, обикалят това, което е останало от улица "Горна студена".
Тя е успоредна на дерето и по нея е минало "цунамито" преди да удари централния булевард. Асфалтът е покрит с дебели пластове кал, а по-паянтовите къщи са разрушени. Сред руините, спасителите търсят пострадали. Дъждът в "Аспарухово" се усилва.

01:55 Труп на жена беше намерен в камарата от коли, която е натрупана на улица "Горна Студена" в "Аспарухово". Водата е минала първо оттук, преди да нанесе пораженията на централния булевард "Народни будители". В момента към кмета Иван Портних тук се присъединиха и транспортния министър Даниел Папазов и командващият на флота Румен Николов. Обявено е бедствено положение и в помощ на Гражданска защита се включва и армията. Улица "Горна Студена" е преградена от паднал електрически стълб, който е препречил пътя на  огромни купчини боклуци.

 

 

 

02:35- Силният дъжд затруднява спасително издирвателните работи на екипите на Гражданска защита. Вероятността от нови свличани на земна маса и наноси от прииждащите води се засилва. Ако се случи нещо подобно спасителите са изложени на смъртна опасност.

 

03:00 - Вътрешният министър Цветлин Йовчев се включи в спасителната операция след потопа в "Аспарухово". Той заедно с кметът Иван Портних, транспортният министър Даниел Папазов, шефът на ВиК Валентин Вълканов, Илко Раев от БЧК се включиха в разчистването на улица "Горна Студена", която е блокирана от десетки коли, нахвърляни като детски играчки една върху друга. Освен военните, Гражданска защита, полицията и пожарната, на мястото е и жандармерията. След няколко часа - в 7 сутринта, вътрешният министър ще даде кратък брифинг с актуални данни за случващото се в "Аспарухово" .

03:30 – Бурен вятър и пороен дъжд се изсипва над Варна. Наводненията продължават. Няма да се спи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов