Избрани Новини

В петък е обсъждането на скандалния проект за парк "Българско Черноморие" в Добрич

На 20 юни от 11 ч. в зала „Европа“ на Областна управа ще се проведе обществено обсъждане на предложение за обхвата и границите на Национален парк „Българско Черноморие“.

В бъдещия национален парк, според анали на БАН, трябва да влязат природните паркове "Странджа" и "Златни пясъци", резерватите "Калиакра", "Камчия", "Ропотамо", "Балтата", "Атанасовското езеро" и "Пясъчната лилия", както и 22 защитени местности, сред които Дуранкулашкото езеро, Шабленското езеро, Аладжа манастир, Яйлата, Иракли, Поморийското езеро, Бургаски солници, Ченгене скеле, Силистар, устието на река Велека и др.

Припомняме, че миналата година Народното събрание взе решение за създаването на парка с цел опазване на последните незастроени крайморски територии. Той ще обхваща площ от 52 хиляди хектара - от Дуранкулак до Резово, а целта му е да се опазят ценни растителни и животински видове, подводни пещери и дюни. Неправителственият сектор се обяви против с мотива, че по този начин ще бъде наложен мораториум върху стотици хиляди декари, а частни имоти ще бъдат отчуждени. Някои морски общини също са против идеята.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов