Избрани Новини

Внимание: Опасни дюнери и пици ни пробутват в Слънчев бряг

Новините

17-06-2014, 14:34

Снимка:

монитор

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Внимание! Дюнерите са опасни в жегите

Седмицата: Да затиснем бирата с дюнери

Масови нарушения сред които липса на документи за произход на месо и оставени на слънце сосове констатираха инспектори

Масови нарушения извършват търговците, които продават дюнери и пици край морето. Това установиха инспектори от Агенцията по храните при изненадващи проверки в курорта "Слънчев бряг". Акцията срещу временните обекти е по сигнал от Съюза на собствениците в туристическия комплекс. Според тях голяма част от будките, които продават дюнери, пици и други закуски, нямат необходимите документи, нито пък разполагат с документация, която да удостоверява произхода на продуктите.
Проверката започна с преглед на разрешителното за работа и здравните книжки на персонала. Следват още по-важните за клиентите въпроси. „Храните, които се намират в обекта, дали са етикетирани, дали се съхраняват при правилни условия, определени и дадени от производителя, дали са съпроводени с документи за произход и годност”, обяснява д-р Красимир Колев от БАБХ- Бургас. В един от обектите документи има, продуктите са съхранявани правилно, но не и сосовете на витрините. В  павилион обаче нарушенията са много повече. Персоналът не може да покаже основни документи и здравни книжки. Месото за дюнерите е без необходимите документи за произход. Затова инспекторите забраняват да се използва и разпореждат да бъде унищожено. „Всички знаем, че пилешкото месо си е потенциален носител на салмонела и е възможно при една неправилна термична обработка да настъпи заболяване от салмонела”, обяснява д-р Петя Иванова от БАБХ- Бургас.
В един обект върху бутилките на сосовете, които също са на слънце, са залепени стикери „мостра”, съобщи Нова ТВ, цитирана от Блиц. Инспекторите обаче съставиха акт и за това, защото са категорични, че лепенката не може да ги заблуди, че сосовете не се ползват от клиентите. Изненадващите проверки ще продължат през целия туристически сезон. Ще бъдат проверявани не само ресторанти, предлагащи ол инклузив, но и павилиони за продажба на дюнери и пици. Глобите за фирмите нарушители са от 1000 до 1500 лева, а сигнал може да подава всеки, който забележи нередност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)