Избрани Новини

Издирват се роднини на първия чужд турист посетил курорта „Слънчев бряг”

Ще им бъде връчен ваучер за безплатна седедневна почивка в най-големия ни Черноморски курорт

Издирват  се преки роднини на първия чужд турист посетил курорта „Слънчев бряг”. От летописната книга на туристическия комплекс се знае, че на 8 юни 1959 година първият гост на „Слънчев бряг” е Франтишек Силвестър от град Острава, Чехия. Летовникът е отседнал в хотел "Калина”. Снимка на Франтишек Силвестър има в някои книги за историята на "Слънчев бряг”. Фотосът показва посрещането на чеха в курорта.
Родните на Франтишек Силвестър се издирват за да им бъде връчена награда –безплатна седемдневна почивка в „Слънчев бряг”. Ваучерът ще бъде връчен лично от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Борислав Ботев. Той пое анжгажимента да осигури престоя им у нас, а наградата се дава по повод 55-тата годишнина на туристическия комплекс. Ботев припомни, че курортът „Слънчев бряг” е учреден на 30 юни 1958 година с постановление номер 120 на Министерския съвет на НРБ. Тогава в документите, Слънчев бряг фигурира като летовище.
 „Откриването на първия турист посетил курорта „Слънчев бряг” или негови роднини, ще бъде голям успех. По-голяма реклама от тази, да се срещнем с тях и да ги докараме на почивка в „Слънчев бряг”, едва ли ще имаме за Централна Европа и Чехия”, каза на пресконференция министърът. Вчера по покана на Съюза но собствениците-Слънчев бряг, Ботев се срещна с хотелиери и журналисти в курорта Елените. Там се състоя кръгла маса на тема „Проблеми на националните курортии пътят към тяната самостоятелност”, а по-късно с водосвет, заря, голям концерт и коктейл, хотелиерите  дадоха  старт  на новия летен туристически сезон в курорта Слънчев бряг.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)