Избрани Новини

За първи път от 100 години: Мед капе от Луната на петък 13-ти

Рядкото пълнолуние е известно като "медена луна"

Рядко пълнолуние не даде сън на мнозина жители на Земята. То съвпадна с фаталната дата 13-и, която освен това се пада в петък, и обвива в допълнителни мистерии иначе традиционното ежемесечно небесно зрелище.

Рядкото пълнолуние, известно като "медена луна", не е съвпадало с петък, 13-и, от близо 100 години, пише inews.bg. За последен път това се е случило през юни 1919 г. Следващото подобно събитие ще бъде през 2098 г.

Съвпадението със сигурност е накарало любителите на хоръра да потръпват, тъй като се случва скоро след вещаещата края на света "кървава луна", наблюдавана в нощта срещу 15 април.

Според древната литература движенията на Луната, звездите и Слънцето могат да бъдат разчетени като признаци за това какво очаква хората на Земята.

Символиката на "медената луна" обаче далече не е страховита, напротив, явлението вещае изобилно лято според някои древни цивилизации.

Най-добра възможност за наблюдение на феномена имаха жителите на Канарските острови и Чили. "Медената луна" се виждаше и в някои части на Европа и Северна Америка.

Наименованието на явлението идва от оттенъка на Луната, напомнящ цвета на мед или шампанско. Естественият спътник на Земята се вижда в този нюанс, тъй като се намира в най-ниската небесна точка за луна в пълнолуние през годината – само 12 градуса над хоризонта.

Името на "медената луна" е свързано и с факта, че пчелните кошери са пълни с мед през юни. От пчелния продукт се прави медовина – традиционна напитка след сватбите по време на лятното слънцестоене, откъдето идва и наименованието "меден месец", пояснява БТА.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)