Избрани Новини

3 големи слънчеви изригвания смущават сателити и телефони

Три големи слънчеви изригвания в последните два дни са изпуснали огромен облак частици от слънцето, които могат да извадят от строя сателитните и комуникационните системи на Земята, съобщава "Дейли мейл".

Отделяне на коронална маса може да удари нашата планета утре и да повреди сателитите, изваждайки комуникациите от строя. Трите слънчеви изригвания вече предизвикаха кратко прекъсване на високочестотни комуникации като радио излъчване и въздушни комуникации, когато се проявиха вчера и два пъти във вторник.

Две слънчеви изригвания от най-мощната Х-степен са били регистрирани във вторник сутрин в 7,42 ч и в 8,52 ч, а трето подобно изригване е било регистрирано рано вчера. Тези явления като цяло са безвредни, тъй като атмосферата на Земята абсорбира голяма част от вредните частици, които те изпускат. Но те могат да повредят сателитите и да нарушат слоя от атмосферата, през който преминават някои комуникации, като причинят прекъсването им.

Но ако се стигне до отделяне на коронална маса, повредата може да бъде много по-сериозна, например изваждане от строя на електрически мрежи. Събития от подобен мащаб са малко вероятни, тъй като според Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ очакваното утре отделяне на коронална маса ще нанесе само "косвен удар" на засегнатите сателити, което да доведе до спиране на сигнала на мобилните телефони.

Последното голямо отделяне на коронална маса удари земята през 1859 г., когато компасите бяха изведени от строя, а магнитното поле на Земята – нарушено.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)