Избрани Новини

Пътна полиция погва пешеходците

Мисия София

12-06-2014, 08:54

Снимка:

БНР

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ето как се решава проблемът с паркирането (снимки)

Мерките са разпоредени на областните дирекции на МВР и СДВР

Главна дирекция ”Национална полиция” въвежда засилен контрол над поведението на водачите на МПС, но и на пешеходците, съобщиха от пресцентъра на МВР. Мерките са разпоредени на областните дирекции на МВР и СДВР. Поводът за тях се съдържа в резултатите от анализа на пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци от 1 януари до 31 май, който сочи голям брой загинали – 61 и ранени – 770 пешеходци на територията на 12 териториални дирекции на МВР.

Сред основните причини за настъпването на произшествията са неправилното поведение на пешеходците на пътното платно, пресичането на неопределени за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби. В тази връзка е разпоредено провеждането най-малко два пъти месечно на специализирани полицейски операции за контрола на поведението пешеходците като участници в движението. Те ще се планират след изготвяне на задълбочен анализ на основните причини за инцидентите с участието на пешеходци и определяне на потенциално опасните места. Контролът ще бъде насочен и към установяване на нарушения, извършвани от водачи на МПС, които водят до настъпване на пътно-транспортни произшествия.

Специално внимание ще бъде насочено към превоза на деца и задължителното използване на обезопасителни системи, както и върху правоспособността на водачите и техническото състояние на превозните средства, с които се осъществява организиран превоз на деца.

В ежедневната контролна дейност е включен и преглед на състоянието на пътищата и улиците - състояние на настилките, пътните знаци, маркировката, видимост на пешеходните пътеки, осветяване, пешеходни ограждения и други. При констатиране на проблеми ще бъдат изготвяни сигнални писма до стопаните на пътя за отстраняването им.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден