Избрани Новини

Три села в Симитлийско празнуват Свети Дух

Празникът на Св. Дух, Светецът, източник на живот е един от най-тачените християнски празници в симитлийска община. На Св. Дух празнуват в планинските селца Сушица и Сенокос, в село Железница и в село Полето, денят е празник и на село Черниче.

Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи празничната литургия в храма „Св. Троица” в село Сушица. В 8.30 сутринта местните ще посрещнат владиката. На Духовден местните в планинското селце празнуват от незапомнени времена. Тази година празникът ще бъде още по-голям. Църквата Св. Троица е след основен ремонт. Над 30 000 лева са инвестирани в реставрация на иконостаса, ремонт и укрепване на храма. За ремонт на църквата, която е от средата на 19-ти век със средства са помогнали от църковното настоятелство, общината и много дарители. Дори шепата пенсионери, постоянни жители в Сушица, заделиха от пенсиите си около нова година и събраха 600 лева, които дадоха за ремонт на храма, информират от Симитли. 

Храмов празник събира на Духовден и миряните в село Железница. Там, до миналата година нямаше камбанен звън. През 2013 година, на Св. Дух бе отслужена първата празнична литургия в новата църква в парка на селото. 

От миналата година на Св. Дух миряни се събират и край новия параклис във Везенкова махала в село Сенокос. Новият храм „Св. Дух” е разположен в живописна местност в полите на Пирин, бе изграден с лични средства на Димитър Мицов, родом от Везенкова махала.

На Свети Дух миряни се събират за празничен курбан и на древно оброчище край село Полето. Тази година местните ще празнуват край зидария. Там параклисът, белег на оброчището бе паянтова ламаринена постройка. След празника миналата година започна градежът на масивен параклис. Изградена е подпорна стена, излети са и основите на новия параклис. „Строежът върви бавно, защото го правим изцяло с доброволен труд на хора от селото”, казва кметът на Полето Иван Манчев, който е част от строителната бригада. Иначе за градежа на нов параклис в древното оброчище средства даряват жителите на село Полето, общинското ръководство, бизнесмени. Там историята е изключително интересна. Преди години местните решили да преместят двете каменни плочи, белег на древното оброчище, в селото, за да са по-близо до тях. Последвали беда след беда, които спохождали местните. И те върнали каменните плочи в оброчището, разказват старите баби. От тогава до днес, жителите на Полето почитат Духовден на святото място, до където кола трудно стига.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)