Избрани Новини

Нови изследвания доказват, че постенето е полезно

Чрез постене тялото ни изразходва натрупаните мазнини и захар, като също премахва старите клетки

Учените твърдят, че постенето е полезно за здравето.

Изследване показва, че пост в продължение на два и повече дни помага за засилването на имунитета, особено ако организмът е бил увреден от старостта или от лечение на рак, например. Постенето кара тялото да заменя старите и увредени клетки с нови, твърдят американските учени.

"Когато човек гладува, системите в организма му опитват да спестят енергия. Едно от нещата, които може да направи, за да спести енергия, е да преработи много от клетките на имунната система, които не са необходими", казва Валтер Лонго от университета в Южна Каролина.

Екипът изследователи открива, че постенето в продължение на два до четири дни на всеки шест месеца поставя тялото в режим на оцеляване. Така се изразходват натрупаните мазнини и захар и се премахват старите клетки.

"Тялото изпраща сигнал на стволовите клетки да започнат да възстановяват и изграждат наново цялата система. Когато организмът е силно увреден от напредване на възрастта или от химиотерапия, постенето може буквално да предизвика създаването на нова имунна система", казва проф. Лонго.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов