Избрани Новини

Ал.Миразчийски:Няма по-хубава песен от нашата!

Заслужилият гражданин на Благоевград, диригентът Александър Миразчийски отбеляза своя 80-и рожден ден и 55 г. творческа дейност с концерт-спектакъла „Музиката е моят живот”. Десетките правостоящи в зала „Яворов” и бурните аплодисменти бяха доказателството за постиженията на диригента. Високо цененият и уважаван творец в областта на музикалното изкуство и българския фолклор получи поздравителни адреси и кошница цветя от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, Министерство на културата, Съюза на българските танцови и танцови дейци, Военно формирование 26 400 – Благоевград, фолклорни групи, ансамбли, културни институти, ученици на Миразчийски и общественици, съобщават от пресцентъра на общината.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Валери Смиленов поздрави рожденика на сцената. „Вие сте голям българин, голям талант и богатство и това не го казвам аз, а пълната зала, казва го публиката, която става на крака, като излезете на сцената, доказва го Вашият опит, дела и успели  ученици“, заяви  Смиленов. От своя страна Миразчийски призова: „Обичайте българската народна музика! Няма по-хубава песен от нашата, работил съм  с големи страни от цял свят и навсякъде остават безмълвни,  чувайки  наша мелодия, а даровитият глас на българина никой не може да достигне.“

Празникът на прочутия творец бе организиран от Община Благоевград, телевизия „Родина” и Военен клуб – Благоевград. В концертната програма с поздрави към юбиляра се включиха ансамбъл „Пирин“,  хор „Вихрен”, мъжки и женски хор „Родина”, „Биг Бенд Благоевград, вокално трио „Мегдана“, ДЮФА „Пиринска китка“, ансамбъл „Веселие“ и  квартет „Вихрен”, чийто художествен ръководител и диригент е Ал. Миразчийски. 

Кулминация на честването беше изпълнението на „Песен за татко“ , по текст на Николай Миразчийски и музика Димитър Динев, която бе изпята от всички участници в концерта.

Диригентът Александър Миразчийски е широко известен сред музикалната гилдия и културния елит на Благоевград. Дълги години е бил художествен ръководител на ансамбъл „Вихрен” към Военния клуб. Съосновател е на ансамбъл „Илинден”, ДФА „Зорница” и десетки други народни хорове в Благоевград и югозападния район. През дългогодишната си работа в различни хорове и ансамбли, Александър Миразчийски е създал и обучил много таланти, които са прославили България и Пиринския край в много държави по света. Голяма част от изпълнителите в ансамбъл "Пирин" са негови бивши ученици. Творческите му изяви на подиума включват над 1800 концерта в страната и в чужбина, чрез които той популяризира красотата на българските песни и танци. Прочутият благоевградски диригент е носител на множество престижни национални и международни награди. Носител е на орден „Кирил и Методий” III степен и статуетките „Златна лира” и „Златна струна”. Сред отличията се откроява „Армейска златна лира”, която е единствена по рода си.

Александър Миразчийски е удостоен с почетното звание „Заслужил гражданин на Благоевград”.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)