Избрани Новини

41 души започват работа в социалния сектор

41 благоевградчани започват работа в трите новоизградени центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище в община Благоевград

Работните места се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси“, проект „Предоставяне на нови социални услуги в общността“ по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Договорите на по-голямата част от тях са подписани. Очаква се да бъдат назначени  и 7 медицински сестри и ръководител екип на Центъра за настаняване от семеен тип в ж.к. „Ален мак“. Всеки ЦНСТ се състои от ръководител екип, социален работник, психолог, рехабилитатор, 6 детегледачи, две медицински сестри и двама  хигиенисти. В защитеното жилище пък екипът ще се състои от ръководител, социален работник, медицинска сестра, трудотерапевт и хигиенисти.

Подписалите договори започват работа днес. Те ще подготвят социалните заведения за старта на същинската работа. Всички служители  ще преминат и през специално обучение. Процесът по преместване на децата от социалните домове в центровете от семеен тип и защитеното жилище ще продължи няколко месеца.

Защитеното жилище се намира на ул. „Тодор Александров“, две от ЦНСТ-тата са в ж.к. „Ален мак“, а третото в  кв. „Струмско“.

Центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище са изградени по проект „Изграждане на три броя ЦНСТ и едно Защитено жилище на територията на община Благоевград“, финансиран с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Общата сума на проекта е 1 927 191.24 лева, с продължителност 24 месеца. Той е един от европейските проекти със социална насоченост, които екипът „Камбитов“ разработи и реализира. Чрез изграждането на центровете за настаняване от семеен тип се подобрява социалната инфраструктура на територията на община Благоевград.

През 2013 г. първа копка на центровете направиха кметът Атанас Камбитов и тогавашният председател на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Социалните обекти бяха открити през януари тази година от д-р Камбитов и регионалния министър Десислава Терзиева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)