Избрани Новини

Орешарски съсипа "Южен поток", само за да може фирмите на Пеевски да се качат върху тръбата

Румен Петков – Ден 46: Орешарски успя да съсипе и един стратегически за България проект, какъвто е „Южен поток”, само за да може фирмите на Делян Пеевски да се качат върху тръбата. А те всъщност, се качиха върху националния ни интерес

Грабежът в енергетиката във времето на управление на кабинета „Орешарски” достигна колосални размери. Премиерът съумя да дискредитира даже и един от стратегическите за България проекти „Южен  поток” в името на кражбата, заяви Румен Петков. „Министър-председателят не направи публична обществена поръчка, не гарантира интереса на обществото и държавата, не съумя да защити национална позиция, в името на това да настани фирмите на Делян Пеевски по тръбата. Само че това го видяха в Брюксел”, каза Петков. Той посочи липсата на логика и обяснение за цената на енергийния проект. „Премиерът не пожела да обясни защо „Северен поток” струва 7 млрд., 500 млн., при дължина 1 224 км. под вода, а „Южен поток” на българска територия е повече от два пъти по къс - 511 км., изцяло на суша, но струва 3 млрд., 500 млн. долара”. Според Петков това показва явна финансова злоупотреба под покровителството на кабинета. „Кои са, всъщност, фирмите, на които е даден „Южен поток”. Сега, за да може министър-председателят да обслужи интересите на Делян Пеевски, той съсипа интересите на „Южен поток”, от който са зависими, в добрия смисъл на думата, още пет европейски държави. Това грабителство няма да бъде простено. Това, че премиерът е възприел да бъде слуга, е негов проблем. Но това, че слугата удря европейска България, удря стратегически за България инвестиционни проекти, е проблем на обществото. Аз нямам илюзия, че прокуратурата ще предприеме някакви действия срещу него, поне докато обслужва олигархични интереси. Този период ще свърши и тогава ще дойде времето на всички злоупотребили”.

Румен Петков отново засегна темата за назначението на Георги Христозов и зададе въпроси към премиера. „На колко борда е член? Може би на четири? Какво е възнаграждението, което получава месечно и в какво състояние са дружествата, към чието управление има пряко отношение? Това са все въпроси, на които един ден Пламен Орешарски ще трябва да отговаря”

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов