Избрани Новини

В полза на държавата!Галеви губят офшорки, имоти и цялото си имущество

Скандално известните братя Галеви може да се разделят с всичките си имоти, цялото си имущество и пари в офшорки, които никак не са малко

Крупни суми, укрити в различни офшорни фирми, свързани със скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, могат да бъдат отнети в полза на държавата. Очаква се до дни съдът в Кюстендил да се произнесе с решение, с което да възобнови делото за конфискацията на имуществото им, пише „Монитор”.

Процесът беше блокиран заедно с десетки други, след като омбудсманът внесе искане за тълкувателно решение във Върховния касационен съд, в което пита трябва ли да има връзка между извършеното от осъдените лица престъпление и незаконно придобито от тях имущество, установено от държавата.

Сагата с милионите на Галеви започна още през лятото на 2009 г., когато комисията, занимаваща се с конфискация на бандитско имане, запорира коли, пари и къщи на бизнесмените, съпругите им и свързани с тях фирми. Служителите на институцията още тогава разказаха, че най-модно престъпление по онова време е било прикриването на мръсни пари чрез изнасянето им в офшорни зони с няколко финансови операции.

Няколко години по-късно комисията за конфискация внесе иск в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имуществото им, това на техните съпруги и контролираните от тях дружества. Осъдените, но обявени за издирване, дупнишни бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов може да останат без луксозните си автомобили, както и без прословутото си имение в Ресилово. Внесеният от комисията иск е на обща стойност 4 250 189 лева, като се претендира за почти равни суми от всеки от двамата.

Внушителният автопарк на Галеви, който също може да стане собственост на държавата, включва три мерцедеса и шест аудита, някои от които бронирани и изработени по поръчка. Най-скъпото возило е “Ауди А8” за 229 000 лв., а най-евтиното е “Ауди А6” за 10 500 лв.

В иска подробно е описано имението в село Ресилово край Дупница, в което живееха двамата бизнесмени със семействата си при засилена охрана. То включва два двора с площ по 805 кв.м, триетажни жилищни сгради с разгъната площ от 708,52 кв. м. и 658 кв. м. От комисията искат отнемане и на едноетажна масивна сграда на границата между двата парцела, фитнес, покрит плувен басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, билярдна зала и други глезотии, с които Галеви са се сдобили.

На конфискация ще бъдат подложени и дялове в 11 дружества на Пламен Галев, както и на дялове в 12 фирми на Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата били управители и представители на клоновете в България. Галеви са свързани и с още една офшорка, регистрирана на Британски Вирджински острови. Комисията е поискала конфискация на 800 000 лева от банковите им сметки.

Пламен Галев и Ангел Христов получиха по 5 години затвор заради ръководене и участие в банда за рекет. На 3 май 2012 г. Върховният касационен съд окончателно ги призна за виновни. След като научиха, че отиват в пандиза, двамата се покриха.

Запорираха 500 бона на счетоводителката им

Имане за 500 бона, собственост на счетоводителката на Братя Галеви, беше запорирано  от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Сред блокираното имущество има авоари както на самата Христинка Ангелова, така и на фирми, в които тя е съдружник.

Ангелова е официалният счетоводител на Пламен Галев и Ангел Христов. Тя е обвиняема по дело от 2012 г. за пране на пари и участие в организирана престъпна група заедно с двамата.

Запорираното имущество е на територията на Дупница и село Боровец, област Кюстендил. То включва триетажна къща и магазин за железарски стоки в Дупница, собственост на Ангелова и съпруга й.

Запорирани са и 12 дка поземлени имоти в село Боровец, на територията на бивш стопански двор, заедно с две от сградите - складове и тракторен стан. Възбрана е наложена и на „Нисан Патрол” 2003 г. на близо 300 хиляди км. Автомобилът и имотите са собственост на дружеството „КН” („Кей Ейч”), в което Ангелова е съдружник с бившата барета Красимир Стоилов. Джипът се е ползвал от Стоилов, който е бивш охранител на Пламен Галев и Ангел Христов. Приблизителната му пазарна стойност е 13 хиляди лв.

Запорирана е и близо 11 дка земя край кюстендилското с. Боровец, собственост на Ангелова. С решение на съда във фризера са блокирани както земята, така и 2 сгради – склад и тракторен стан. Преди време имотът е бил собственост на бившето ТКЗС.

Ангелова беше арестувана като участник в организирана престъпна група, а по-късно бе освободена срещу парична гаранция от 5000 лева. Според разследващите бизнесмените и икономистката накарали един от близките авери на дупничаните - Методи Ковачев, да превежда по банков път различни суми по сметки в чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов