Избрани Новини

Избори - наесен!

Мъжката и правилната постъпка щеше да е Орешарски да си подаде оставката

Ще дойдат изборите на есен, не защото ГЕРБ ще ги предизвика, а защото ще настъпи времето да се прави новият бюджет, прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред бТВ. Той обаче смята, че изборите трябваше да са сега, заедно с европейските, за да се спестят 20 милиона на данъкоплатците. Ако са през есента, ще дадем още 20 милиона, сметна Борисов.

„При тези параметри в момента, при това, че приходните агенции не събират нито данъци, нито митниците работят както трябва няма откъде да дойдат парите. В същото време трябва да се плащат в железниците огромни пари", обясни Борисов.

„Това, което виждам сега е вече случила се катастрофа. Неодифинансирането на болниците и дупката в здравната каса до края на годината ще мине половин милиард. Това, което има на сайта на финансовото министерството е 874 милиона дупка в бюджета сега. Ето ви 1,3 -1,4 милиона само от тук. Прехвърлените пари за осигуровки, които Орешарски - „експертът" прехвърли за 2015 година - още 200 милиона, ето ви 1,7 милиарда плюс 7-те милиарда близо, които взеха за енергийните дружества изобщо в държавата - виждате ли каква цифра става. Затова всички говорят, че на есен щяло да има избори", подчерта лидерът на ГЕРБ.
Няма игри на кворум - той е задължение на управляващите. Затова, когато едно управление идва на власт, то търси достатъчно съюзници и коалиционни партньори, за да го осигури, каза Бойко Борисов, чията парламентарна група често не влиза в парламентарната зала.

Бойко Борисов коментира и кафето в Кърджали с лидера на ДПС Лютви Местан като подчерта, че срещата в Кърджали е имала една единствена цел - „да успокои напрежението след няколко изказвания на политически лидери, че Кърджали е мястото на раздора и оттам би могло да тръгнат някакви проблеми. И ние дадохме възможност на мюсюлманите и християните, които са в двете партии да видят, че противниците са ни на политическо ниво, не на хората", обясни Борисов.

Аз до онзи ден очаквах преди вота на недоверие и след резултатите от изборите БСП и ДПС да си дадат сметка за ситуацията в държавата, но те какво ни казаха - нищо особено не се е случило, ние си поддържаме правителството, каза Борисов и допълни: Мъжката и правилната постъпка щеше да е Орешарски да си подаде оставката и оттам нататък да седнем да говорим сериозно за бъдещите приоритети и перспективи пред държавата. При едни бъдещи избори и евентуални разговори за бъдещо коалиционно управление единствените, с които не виждам смисъл да се преговаря е „България без цензура" заради техните постоянни обидни квалификации и постоянно изменящи се позиции по различни теми. Колкото до резултатите от преференциалното гласуване на изборите и факта, че номер 15 в листата на БСП изпревари лидера на партията Сергей Станишев, лидерът на ГЕРБ отбеляза, че това си е Изборния кодекс на левицата и те са си виновни за подобни недомислици. Той добави, че подобни грешки не биха се случили в неговата партия дори и номера й да беше от 1-ви до 17-ти в листата за евровота. След като доокрадат бюджета и след като през ноември разберат, че държавата е разсипана сегашните управляващи ще поискат предсрочни избори, за да вкарат ГЕРБ под някаква форма в управлението и за да започнат разните платени социолози да почнат да казват, че партията ни не е национално отговорна, понеже не иска да влиза в дадени коалиции уж за доброто на държавата, изказа прогнозата си Борисов за това кога реално може да очакваме предсрочни избори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов